Nieuws

Van therapiepaard naar hulphond: dankzij dieren kan Liv Esmée de druk van de maatschappij beter aan

Dieren kunnen sterke therapeutische uitwerking hebben op jongeren met mentale problemen
Dieren kunnen sterke therapeutische uitwerking hebben op jongeren met mentale problemen © RTV Oost, Oscar Siep
Jongeren krijgen het zwaar voor de kiezen in de huidige maatschappij, die signalen worden steeds vaker afgegeven. Stress en hoge werkdruk zorgt voor toenemende mentale klachten. Het aantal suïcidepogingen in Overijssel is hoog. Liv Esmée Bulder (19) heeft het allemaal zelf doorstaan. "Ik denk dat social media een vertekend beeld laat zien, een beeld waar we niet aan kunnen voldoen." Bij zorgmanege De Marshoeve heeft Liv zichzelf teruggevonden en nu is ze klaar voor de volgende stap.
Liv Esmée Bulder woont inmiddels twee jaar op zorgmanege De Marshoeve in Dalmsholte. Ze kwam hier nadat ze jaren heeft doorgebracht in klinieken, op crisisplekken en in behandelgroepen. Terugkijkend op die tijd werd ze naar eigen zeggen alleen maar slechter van al die behandelingen en therapieën.
Uit wanhoop en bij gebrek aan een toekomstbeeld, sloeg ze regelmatig de hand aan zichzelf. Tussen de paarden en op het platteland vond Liv zichzelf terug.

Therapeutische paarden

De paarden van De Marshoeve hebben Liv ontzettend geholpen. "Het zijn heel gevoelige dieren, ze kijken door je heen en kunnen een spiegel voor je vormen." De drachtige merrie Diva is haar eigen paard, ook zij staat op stal in De Marshoeve. "Ik kon eigenlijk aan haar reactie steeds zien wanneer er bij mezelf een blokkade zat. Als ze boos naar me toe kwam of me juist negeerde, kon ik bij mezelf nagaan dat ik anders in m'n gevoel zat. Dat is confronterend, maar wel heel waardevol om jezelf beter te leren kennen."
Liv Esmée en haar paard Diva
Liv Esmée en haar paard Diva © RTV Oost / Oscar Siep
Christien Mars is op de zorgmanege de begeleider van Liv. "Ik denk dat het voor Liv een hele verrijking is geweest om te zien wat er op een boerderij gebeurt. Niet alles gaat altijd goed, je komt teleurstellingen tegen en daar moet je mee dealen. Ik vind het heel mooi dat jongeren daar heel veel van kunnen leren." Op De Marshoeve wonen meer jongeren met psychosociale problemen.

Daverende Diva

Inmiddels is Liv een heel ander meisje dan toen ze hier de eerste keer binnenkwam. Hele dagen is ze tussen de paarden te vinden. De stallen moeten uitgemest, maar er is ook tijd voor plezier. Voor Liv betekent dat oefenen in trucjes met haar paard Diva in de buitenbak van de manege. Liv berijdt Diva zonder zadel en de blik in de ogen van de jonge blondine spreekt boekdelen. Ze heeft alle vertrouwen in haar statige bruine merrie.
Het is opmerkelijk om te zien hoe rustig en voorzichtig Diva met haar bazinnetje omgaat. Alsof het dier de ranke blonde Liv feilloos aanvoelt en daar maakt Liv dankbaar gebruik van. Zonder enige angst schurkt Liv zich in het zand van de bak tegen de merrie alsof ze in de zon ligt. Een twee-eenheid lijkt het welhaast.
Liv en Diva hebben een innige band
Liv en Diva hebben een innige band © RTV Oost, Oscar Siep

Ambities

Liv is dit jaar begonnen aan een zelfstudie via LOI. Ze wil graag een toekomst in de zorg, maar durfde de stap naar het reguliere onderwijs niet aan. "Naar school gaan brengt een te grote spanning met zich mee. Vaak heb ik dan toch weer last van herbelevingen en daarom heb ik gekozen voor een thuisstudie. Dat gaat prima."
Maar haar ambities reiken inmiddels verder dan dat. Liv Esmée wil zelfstandiger gaan wonen. Op De Marshoeve woont ze in een groep, maar binnenkort is er een plek voor haar bij een project voor begeleid wonen. En hoewel ze daar enorm naar uitkijkt, is ze opnieuw behoorlijk bang. "Bang voor eenzaamheid omdat ik dan weer meer alleen ben en op mezelf ben aangewezen. Toch wil ik het wel heel graag, want ik wil wel verder met m'n leven."
Liv is bang voor die eenzaamheid. "Bang dat de nare gevoelens van vroeger weer naar boven komen en dat ik terugval in waar ik vroeger zat. Die angst is beklemmend."

Psychosociale hulphond

Daarom is Liv onlangs een crowdfunding gestart. Met de hulp van anderen hoopt ze zover te komen dat ze samen met haar psycholoog een hulphond kan gaan trainen. Die moet haar dan helpen in sociale interacties en een maatje zijn dat steun geeft in situaties waar spanning, onzekerheid en angst ervaren worden.
Volgens begeleider Christien Mars is Liv klaar voor die volgende stap. "Ze komt straks in een zelfstandige woning en ik denk dat ze daar zeer zeker aan toe is. Maar ze vindt het alleen zijn wel heel erg spannend. Dat doet haar heel veel pijn. Ze heeft zichzelf altijd heel alleen gevoeld met haar eigen problematiek en dit is nu een heel mooie stap. Een hulphond zou die stap voor haar nog een stuk makkelijker maken."
In deze video kun je zien waar Liv in haar leven mee heeft geworsteld:
Stress onder jongeren op te lossen met hulphond?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.