Nieuws

‘Overijssel Kiest: het akkoord’. Inwoners en deskundigen maken gezamenlijk gedragen akkoord voor de politiek

Overijssel Kiest
Overijssel Kiest © RTV Oost
We zijn half maart naar de stembus gegaan, maar hoe gaat het nu verder in onze provincie? Er zijn te weinig woningen, er is verzet tegen windmolens en zonneparken en natuur & landbouw lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Zijn deze problemen nou werkelijk onoplosbaar? Of kunnen we een stap voorwaarts zetten als we eerst eens goed naar elkaar luisteren? RTV Oost gaat samen met Overijsselaars op zoek naar oplossingen. Het resultaat zie en hoor je van dinsdag 23 mei tot en met donderdag 25 mei bij RTV Oost in ‘Overijssel Kiest: het akkoord’.
Na de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen is het tijd om vooruit te kijken. Voor de verkiezingen vroegen wij via het Kieskompas aan mensen welke thema’s zij belangrijk vonden. Tachtigduizend mensen in Overijssel vulden het Kieskompas volledig in. Drie thema’s scoorden hoog: woningbouw, energie en de verhouding tussen natuur en landbouw.
Die dossiers lijken op slot te zitten. Maar is dat werkelijk zo? Uit de vele gesprekken die RTV Oost de afgelopen jaren met provinciegenoten voerde, komt een wezenlijk ander beeld naar voren. Misschien zijn er wel degelijk oplossingen denkbaar als we eerst eens goed naar elkaar luisteren.
RTV Oost gaat in drie sessies op televisie met betrokkenen om tafel. Waar hebben ze last van, waar knelt het, waarom voelen ze zich niet gehoord? Vervolgens gaan we met deskundigen in gesprek. Inzet is om tot een gezamenlijk gedragen akkoord te komen, dat we aan de provinciale politiek overhandigen. Daarna houdt RTV Oost de vinger aan de pols of er voldoende mee gebeurt. Zo lang als nodig is.
“Wij zijn geen provinciebestuur en gaan ook zeker niet op die stoel zitten”, zegt Henk Jan Karsten, hoofdredacteur van RTV Oost. “We hebben wel een gezamenlijk belang: Overijssel goed en grondig informeren over maatschappelijke dilemma’s, zodat we daarover met elkaar inhoudelijk in debat kunnen op grond van argumenten, feiten en kritische analyse in plaats van de onderbuik. En dan mag het er scherp aan toe gaan, want RTV Oost staat borg voor een gezonde dialoog in Overijssel. Wij weten dat Overijssel met z’n betrokken inwoners een goudmijn in huis heeft aan kennis en creativiteit. Die hebben we hard nodig in de kwesties van nu, want woningnood en stikstofcrisis lossen we niet op met een verhitte herhaling van standpunten. Zo’n doorbraak vereist creatieve ideeën en daar dragen we graag aan bij.”
‘Overijssel Kiest: het akkoord’ is vanaf 23 mei te lezen op rtvoost.nl/overijsselkiest. De tv-programma’s zie je 23, 24 en 25 mei om 19:15, 21:15 en 23:15 uur op TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.