Nieuws

De band Normaal viert vandaag 48ste verjaardag: 'Olderwets Høken!'

Bennie Jolink tijdens het roemruchte optreden tijdens Lochempop 1975.
Bennie Jolink tijdens het roemruchte optreden tijdens Lochempop 1975. © Anhangerschap Normaal
Het slotakkoord had feitelijk al geklonken, maar de band Normaal is niettemin nog altijd springlevend. Zanger Ben Jolink en zijn mannen vieren vandaag hun 48ste verjaardag. In Lochem, heilige grond want dat is de plek waar het ooit allemaal begon. En Jolink? Die roert zich de laatste tijd volop: over militante actievoerende boeren, maar ook over de 'klootzak Poetin'.
Dat Normaal met een allerlaatste grote show in Het GelreDome in 2015 eigenlijk al was opgehouden te bestaan? Dat was bittere noodzaak. Als geboren COPD-patiënt liet Bens broze gezondheid het muziekmaken simpelweg niet langer toe.
En in het jaar na die laatste tour - of Veldtocht in Normaaljargon - 'Ajuu de Mazzel' klapte hij helemaal in elkaar. Moest meermaals in het ziekenhuis worden opgenomen, bracht tien weken in een revalidatiekliniek door en op het laatst kon hij nog slechts zo'n twintig meter lopen. "Ik was feitelijk invalide, kon helemaal niets meer."

Tovermedicijn

Maar de grote ommekeer kwam dank zij een nieuw medicijn. Een experimenteel middel. "Sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer benauwd geweest." Een tovermiddel, aldus Jolink, die destijds bij RTV Oost zijn comeback aankondigde.
"Een genezing van Bijbelse proporties", noemde hij het.
Corona gooide nog even roet in het eten, maar sindsdien treedt Normaal weer één keer per jaar op. Traditioneel op Hemelvaartsdag. Een voor de anhangers - zoals de fans zichzelf noemen - heilige dag. Want het was op die religieuze feestdag in 1975 dat Normaal eigenlijk z'n geboorte beleefde. Na eerst enkele kleine try-outs te hebben gedaan, slingerde Normaal tijdens dat memorabele optreden voor het eerst rocknummers in het Achterhoeks het publiek in.
Normaal in actie tijdens het roemruchte optreden op Hemelvaartsdag 1975.
Normaal in actie tijdens het roemruchte optreden op Hemelvaartsdag 1975. © Anhangerschap Normaal
Popmuziek in het plat, dat was tot dan toe nog nooit vertoond. Volgens de overlevering ging er een siddering door het publiek toen Jolink begon te zingen. En die reactie was tot op het podium haast tastbaar.
"Ik wist: nu heb ik de mensen bij hun tokus. En nú moet ik vasthouden!", zie hij er eerder over.

Klassiekers

Waar Normaal in het verleden tijdens optredens nog wel eens met het repertoire wilde experimenten, is dat vandaag de dag niet meer aan de orde. Thema van het jaarlijkse optreden in Lochem - waar zo'n 20.000 bezoekers op afkomen - is niet voor niets 'Olderwets Høken'.
Vandaar dat er tijdens deze show alleen nog maar de grootste hits voorbij komen. De klassiekers zoals de band die in bijna vijf decennia heeft voortgebracht. "Het moet vooral één groot feest worden", aldus de geboren Achterhoeker Jolink, die overigens jarenlang een studio-atelier had in de bossen bij Haaksbergen.
En Jolink zou Jolink niet zijn als hij dit optreden niet gebruikt om ook even een stevig statement te maken. Als muzikant en als kunstenaar. Een statement richting de boeren, maar ook heeft Jolink zo zijn opvattingen over de huidige ontwikkelingen op het politieke wereldtoneel.
Bennie Jolink met de speciaal voor hem gebouwde gitaar in de Oekraïne-kleuren.
Bennie Jolink met de speciaal voor hem gebouwde gitaar in de Oekraïne-kleuren. © RTV Oost / Jan Colijn
Zo heeft Jolink de tekst van de hit 'De Boer is Troef' herschreven. Zo komt in het origineel nog de kreet EEG voorbij, de voorloper van de huidige Europese Unie. Behalve dat die benaming is aangepast, is ook de strekking van het nummer op de schop genomen. Want waar in het origineel de EEG nog gruwelijk werd verfoeid, wordt in de nieuwste versie de EU juist bedankt voor de miljarden aan subsidiestromen die decennialang richting de agrarische sector vloeiden en nog altijd vloeien.
En ook zal Jolink vandaag stevig uithalen richting Poetin en diens oorlog in Oekraïne. In de vorm van een fonkelnieuw nummer dat op het nieuwe album staat dat de afgelopen maanden is opgenomen in de studio bij Jolinks huis aan de rand van Hummelo. Een album overigens dat onder meer op vinyl verschijnt en dat er kwam onder leiding van Timo Kelder, de Normaal-drummer uit Bergentheim die zich tot producer heeft ontwikkeld.

Klootzak

Een van de nummers op dit album, 'Poetin is een klootzak', zal vandaag ook op de repertoirelijst prijken. Want Jolink is wel de allerlaatste die zich de mond laat snoeren. Of het nu was tijdens de coronacrisis toen hij enorm tekeer ging tegen de 'achterlijke wappies'. Of de manier waarop sommige boeren momenteel op soms radicale wijze actievoeren, Jolink durft daarin stelling te nemen en neemt bepaald geen blad voor de mond.
Ben Jolink ontwierp zelf de hoes van de plaat 'Poetin is een klootzak'.
Ben Jolink ontwierp zelf de hoes van de plaat 'Poetin is een klootzak'. © Ben Jolink
Al leverde dat in dit geval de nodige discussie op met de platenmaatschappij want die zag de hoes zoals Ben die had ontworpen bepaald niet zitten. Tot ontsteltenis van Jolink.
"Tsjongejongejonge, in wat voor tijd leven we toch?! Censuur, weer net als voor de oorlog. Bekrompen fatsoensrakkers."
Het nummer zal vandaag hoe dan ook over het festivalterrein schallen. Te midden van al die klassiekers, die het publiek stuk voor stuk kan meezingen.
Over twee jaar ziet Normaal Abraham. Aan Jolink zal het niet liggen. Die houdt zichzelf in tiptop conditie. Zwemmen, wandelen, meerdere alcoholvrije dagen per week. En iedere ochtend rent hij twintig keer de Wrangebult op, een heuveltje in de buurt van zijn woonboerderij aan de rand van Hummelo. "Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.