Nieuws

Enschedese verdachte smokkel duizenden kilo's coke op vrije voeten

In twee kluizen werd 7 kilo coke en 17000 euro cash gevonden
In twee kluizen werd 7 kilo coke en 17000 euro cash gevonden © ter illustratie, Getty Images
Een van de Enschedeërs die verdacht wordt van de handel in duizenden kilo's cocaïne is op vrije voeten gekomen. Dat werd vandaag duidelijk bij de korte behandeling van een andere rechtszaak, waarin diezelfde Enschedeër ook een rol lijkt te spelen. Ook in deze zaak draait het om cokehandel, die ontdekt werd nadat de politie op vernuftige wijze wist mee te lezen met criminele appjes.
De Enschedeër die eind vorige week blijkt te zijn vrijgelaten tot aan het eindproces is Mitch K. Samen met stad- en regiogenoten Michel B., Mitchell van H. en Okan P. zou hij betrokken zijn bij de smokkel van duizenden kilo's coke vanuit Brazilië naar de haven van Antwerpen. De mannen zijn allemaal oud-leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah, waarvan ook meerdere kopstukken vastzitten voor de handel in coke.

Coke en cash in kluizen

Mitch K. is dus voorlopig vrij, maar vandaag werd duidelijk dat hij ook letterlijk in beeld is in een andere drugszaak. Bij een inval aan de Putterstraat in de Enschedese wijk Mekkelholt vond de politie begin februari 7 kiloblokken coke en 17.000 euro cash in twee kluizen. Het huis had een beveiligingssysteem en op camerabeelden is ook Mitch K. te zien, met een soort wielerhelm op z'n hoofd. Het OM gaat ervan uit dat hij bij het adres coke heeft opgehaald of afgeleverd.

Exclu

De bewoner van het huis aan de Putterstraat werd aangehouden bij de inval. In de woning vond de politie naast coke en geld ook een telefoon, met daarop de chatapplicatie Exclu. Met Exclu kunnen versleutelde berichten worden verstuurd. Echter de bewoner had zijn telefoon 'alleen' beveiligd met gezichtsherkenning, dus het apparaat kon gemakkelijk door agenten worden geopend nadat ze het voor het hoofd van de bewoner hielden.
Het blijkt dat er met de telefoon veelvuldig werd gechat over drugshandel. Door de gebruiker met bijnaam 'Pasta' werd volgens het OM cocaïne aangeduid met de term 'Bentley'. De recherche komt tot die conclusie, omdat op de gevonden blokken coke stempels zaten met het logo van automerk Bentley. De berichten van degenen waarmee 'Pasta' aan het chatten was, waren kort: 'Ga', of 'Kom' en 'Breng'. Soms waren de chats iets langer: 'Hoeveel heb je nog?' en 'Leg (een bepaalde hoeveelheid) klaar'.

Brazilië

Opvallend is dat Exclu-gebruiker 'Pasta' veel berichten uitwisselde met een account dat gekoppeld wordt aan een andere verdachte in het grote cokesmokkel-onderzoek, te weten Mitchell van H. Die Enschedeër zou in het grote onderzoek naar de smokkel van duizenden kilo's vanuit Brazilië met tal van medeverdachten hebben gesproken over 'intekenen op een grote partij'. Hij moet zich binnenkort voor het eerst in het openbaar voor de rechters melden in Den Bosch.
De bewoner van de Enschedese Putterstraat houdt vooralsnog zijn mond bij de politie. Ook in de rechtszaal hield hij vandaag zijn kaken op elkaar. Een medeverdachte van hem is Enschedeër 'Appie' el M. Die is nog voortvluchtig. De politie zoekt hem met man en macht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.