Nieuws

Afghaans gezin heeft terecht woning afgewezen en mag in Almelo blijven

Het Theaterhotel in Almelo
Het Theaterhotel in Almelo © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Een gezin uit Afghanistan, dat in het Theaterhotel in Almelo verblijft, hoeft daar niet te vertrekken. Dat heeft de rechtbank bepaald. Vorig jaar kreeg het gezin een huis in Zeeland aangeboden door het COA, maar dat aanbod sloeg het gezin af. Daarom wil het COA dat het gezin uit het Almelose hotel gaat. Maar de rechtbank oordeelt dat het gezin het huis terecht heeft afgewezen.
Het is een unieke uitspraak van de rechtbank in Almelo. Voor het eerst buigt de rechter zich over een zogenaamde ontruimingsprocedure voor asielzoekers.
Advocaat Sahebdien van het gezin reageert opgelucht en vindt het niet meer dan logisch dat dat de rechtbank deze uitspraak heeft gedaan. "We praten over een primaire levensbehoefte, daarvan zegt de rechter dat het COA te kort door de bocht is gegaan."

Behandeling in Rotterdam

De reden dat het gezin - met acht kinderen - de woning in het Zeeuwse Sint-Annaland weigert, is een aandoening van een van de kinderen. Hij heeft een hazenlip en heeft daarvoor een behandeling nodig. Vanuit Sint-Annaland is Rotterdam het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar de afstand tussen Sint-Annaland en Rotterdam is volgens de familie alsnog te groot. Ze zoeken naar een woning die dichterbij een ziekenhuis ligt waar de jongen behandeld kan worden. Die woning hoeft niet per se in Almelo te staan.
De jachthaven in het Zeeuwse Sint-Annaland
De jachthaven in het Zeeuwse Sint-Annaland © ANP / Ruud Morijn
"Het is een aangeboren ziekte, dus onze zoon had hier al mee te maken in Afghanistan", zei de vader van het gezin vorige week in de rechtszaal. "Het was voor ons alleen niet duidelijk waar hij een behandeling zou kunnen krijgen in Nederland."
Volgens het COA ligt de aangeboden woning hemelsbreed binnen vijftig kilometer vanaf het Erasmus. Dit is binnen de maximale afstand die het COA hanteert.
Maar daar steekt de rechtbank een stokje voor en is het met het gezin eens dat de afstand tussen Sint-Annaland en Rotterdam te groot is. En dus is het aangeboden huis volgens de rechter "niet passend".

Vaak naar het ziekenhuis

Volgens de rechter speelt ook mee dat het gezin mogelijk vaker naar het ziekenhuis in Rotterdam moet. De ouders hebben geen rijbewijs en met het ov is de reistijd in het gunstigste geval twee uur.
De hoofdingang van het Erasmus Universitair Medisch Centrum
De hoofdingang van het Erasmus Universitair Medisch Centrum © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver
"De voorzieningenrechter is daarom van oordeel dat een zorgvuldige belangenafweging in beginsel met zich had moeten brengen dat de woning in Sint-Annaland niet als passend kon worden aangemerkt."

Blijven in Almelo

Het gezin woont nu in het Theaterhotel in Almelo, waar het COA een aantal kamers huurt. Daar mag het gezin dus voorlopig blijven.
Het is nu aan het COA om een woning voor het gezin te vinden die wel voldoet. Hoe lang dat nog gaat duren kan de advocaat van het gezin niet zeggen. Dat hangt volgens haar af van het aanbod van gemeenten en de nabijheid van een ziekenhuis die het kind kan behandelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.