Nieuws

Verbinder gezocht voor 'de slag om jongeren op de woningmarkt'

Slag om jongeren op de woningmarkt
Slag om jongeren op de woningmarkt © ANP
"We vragen niet veel, we willen alleen in ons eigen dorp blijven", zegt Henja Been (24) uit Sint Jansklooster. "De grond is er al, maar de gemeente wil de komende jaren om de een of andere reden nog niet bouwen." Henja is een van de vele gedupeerden van de woningcrisis. Ze wil wel weg bij haar ouders, maar kan niet weg. De provincie is nu aan zet om maar liefst 40.000 woningen te bouwen. Maar waar, voor wie en hoe?
"We moeten blijven onthouden dat niemand 'het antwoord' heeft op dit moment", zegt Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur. Hij is één van de tafelgasten in het agendasettende TV Oost-programma Overijssel Kiest: het akkoord.
Debatprogramma waarin publiek en deskundigen proberen samen oplossingen aan te dragen voor politieke hoofdpijndossiers. Vandaag over energie

Samenspel

"Het is een grote zoektocht naar de juiste manieren van samenspel." Van Damme hoort de verhalen dagelijks in zijn rol bij Studio Vers Bestuur, een initiatief van de provincie Overijssel dat werkt aan bestuurlijke vernieuwing. Hij probeert partijen aan tafel te krijgen om tot een oplossing te komen. Want alleen kan dat volgens hem niet.
In het programma 'Overijssel Kiest: het akkoord' worden partijen met totaal verschillende belangen bij elkaar aan tafel gezet om met behulp van een mediator samen tot een oplossing te komen. Overijssel Kiest: het akkoord is op 23, 24 en 25 mei te zien op TV Oost om 19.15, 21.15 en 23.15 uur.
Dat niet iedereen voor zich moet gaan, zien ook Wilma van Ingen, directeur/bestuurder van woningcorporatie Domijn en makelaar Caspar Branderhorst. "Dat kost wat meer tijd in het begin. Maar als het eenmaal rond is, heb je veel minder weerstand", zegt Van Ingen.

Cocreatie

Het gouden woord daarbij is volgens Van Damme 'cocreatie'. "We moeten wennen aan een nieuw soort verhouding waarin we allerlei complexe onderwerpen niet meer alleen op kunnen lossen. Niet meer alleen als woningstichting, overheid of commerciële partij. Niet voor de mensen, maar met de mensen."
Een voorbeeld van zo'n cocreatie wordt op dit moment gebouwd in Rouveen. Van Damme bracht diverse partijen samen, waardoor nu een wooncomplex wordt gebouwd voor autistische jongeren, maar er is ook plek voor sociale huur.
Om de woonproblemen op te lossen en de kansen te benutten, moet de houding van de overheid volgens hem veranderen. "Als we complexe en urgente dingen samen moeten oplossen, moeten we vooral denken in wat er wel kan. Dan heb je een bestuur nodig dat denkt in mogelijkheden en kansen. Daar hoort een open houding bij met meer communicatie. Een houding van 'ja, we gaan het doen, tenzij..."
Tekst gaat verder onder de poll.
Ludan Schmid van Tellers en Benoemers berekent waar behoefte aan is op woongebied. Hij is blij met particuliere initiatieven zoals in Rouveen, maar volgens hem is er wel meer nodig. "We moeten 40.000 woningen bouwen, dus we zullen ook op de ouderwetse manier moeten ontwikkelen. En dan is het heel belangrijk dat er goed wordt gekeken naar hoe gemeenten, steden en dorpen demografisch in elkaar steken en hoe de toekomst eruit ziet."

'Slag om de jongeren'

Intussen blijft Henja, en met haar ook Sanne Rook (25), strijden voor nieuwe woningen in haar dorp. Want verhuizen naar de stad is geen optie. "Ik ben opgegroeid in dit dorp. Mijn vrienden wonen daar, mijn sport is daar, culturele activiteiten waar je aan deelneemt zijn daar. Dat wil ik niet achter mij laten. Ik ben hier opgegroeid, hier zijn mijn roots."
Schmid van Tellers en Benoemers herkent het geluid van jongeren die in hun dorp willen blijven. De groepen thuiswonende jongeren, met name in kleine kernen, is de afgelopen jaren enorm opgestapeld. Het spanningsveld is dat jongeren nu ergens willen wonen, maar over vijftien tot twintig jaar is de vergrijzing over zijn hoogtepunt heen en dan zet zich misschien wel een krimp in. En dan zijn de woningen die je nu misschien wil toevoegen, niet meer nodig."

Mediator adviseert

Om de woningbouw in Overijssel vlot te trekken, heeft de mediator goed geluisterd naar alle partijen. Ze komt dan ook met een advies aan het provinciebestuur. Benieuwd tot welke conclusie zij komt? Kijk vanavond om 19.15 uur naar Overijssel Kiest: het akkoord. Het programma wordt elke twee uur herhaald en is later ook online te zien.
Verbinder gezocht voor de oplossing van de wooncrisis
Verbinder gezocht voor de oplossing van de wooncrisis © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.