Kapper Ilona uit Enschede is eerste in Overijssel met certificaat biokapper

Kapper Ilona uit Enschede is de eerste uit Overijssel met een officieel certificaat van biokapper. Ze bezoekt klanten op de fiets, ze eet veganistisch, en ze gooit 'geen gevaarlijke troep' in het haar.Â

Als meisje van vijf wilde ze al kapster worden. "Barbies gingen op de kop in een bak water met crêpepapier en dan kregen ze alle kleurtjes van de regenboog." grijnst Ilona. Maar toen ze eenmaal in het vak zat, had ze op haar negentiende al kapperseczeem. "Mijn handen en armen zaten er helemaal onder. Jeuken! Het was vreselijk."

Ander vak was geen optie

Toen ze echt niet meer kon knippen vanwege het eczeem, heeft ze zes jaar een ander vak uitgeoefend.  "Ik dacht dat ik gek werd. Ik wilde heel mijn leven lang al niks anders dan kapper zijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar een huidvriendelijke manier van knippen." Ilona stopte met permanenten zetten en verven deed ze met handschoenen aan. Maar het hielp niet. 

Certificaat biokapper

Uiteindelijk heeft ze besloten om biologisch kapper te worden. Inmiddels hangt het certificaat aan het raam. "Kijk!" zegt ze trots, terwijl ze haar handen in de lucht steekt. "Geen eczeem meer! En nu maar hopen dat de mensen die net zo'n levenswijze als ik heb, klant worden." 

Deel dit artikel:

Reageren