Nieuws

Dauwpop verrast met 'geheim' optreden van rapper Sticks in voormalig Zwols kraakpand

Sticks speelde een thuiswedstrijd tijdens de Dauwpop Secret Show in Zwolle
Sticks speelde een thuiswedstrijd tijdens de Dauwpop Secret Show in Zwolle © Dauwpop
Voor de authentieke Dauwpop-ervaring moeten we nog 2,5 week wachten, maar de échte fans konden vanavond alvast in de stemming komen tijdens de Dauwpop Secret Show: een exclusief optreden van een Dauwpop-artiest, op een geheime locatie, voor een goede honderd gelukkige bezoekers. En wij waren erbij.
Niemand minder dan Sticks, een van de succesvolste Nederlandse rappers, stond vanavond op het podium van het voormalige kraakpand Eureka in Zwolle. Met oude krakers (onder meer uit zijn Opgezwolle-tijd) én nummers van zijn nieuwe album Alles over hoop verraste hij ruim honderd Dauwpop-fans op een exclusief en intiem optreden tijdens de Secret Show.
Sticks samen met de eveneens Zwolse DJ Kubus tijdens de Dauwpop Secret Show
Sticks samen met de eveneens Zwolse DJ Kubus tijdens de Dauwpop Secret Show © RTV Oost
Het unieke optreden van de Zwolse rapper was een voorproefje op het Dauwpop-festival dat over 2,5 week losbarst. Waar dat festival mag rekenen op tienduizenden bezoekers, was de setting in Zwolle vanavond klein en intiem. Er waren namelijk slechts honderd tickets voor de Secret Show te koop en er zijn er nog eens twintig weggeven tijdens een winactie van RTV Oost.

Kaarten blind gekocht

Wie vanavond het podium van Eureka zou beklimmen, bleef tot het laatste moment zo goed als geheim. De bezoekers van de Secret Show kregen in aanloop naar het concert slechts hints over de artiest en de locatie. En dat kaartje? Dat kochten - of wonnen - ze dus min of meer blind.
Toch hadden de bezoekers al wel een vermoeden wat ze te wachten stond vanavond. “Sowieso iets met hiphop”, weet een bezoeker zeker. “Misschien The Opposites?” vult een tweede aan. “Dat zou wel mooi zijn, want daar is mijn vriendin fan van.”

Duidelijker kan niet

Twee vrienden die nog even een peukje voor de deur staan te roken zijn zeker van hun zaak: “Sowieso Sticks. Hopen we, haha. De hints wezen naar een hiphop-artiest, daar waren we snel uit. In Zwolle ook nog, daar komt Sticks vandaan. En hij staat ook nog eens op Dauwpop. Hoe duidelijk wil je het hebben?”
De nieuwe en unieke papieren bekers van Dauwpop werden vanavond getest.
De nieuwe en unieke papieren bekers van Dauwpop werden vanavond getest. © RTV Oost / Stefan Klein Koerkamp
De vrienden kregen gelijk, want om stipt 20.15 uur verscheen inderdaad Sticks op het podium. De Zwolse rapper, die bekendheid vergaarde als lid van het roemruchte Opgezwolle, is dus terug in Eureka. “Dat was wel twintig jaar geleden, hoor. Mooi om hier weer eens te zijn, er is weinig veranderd.”

Amuse voor Dauwpop

Toch was het een optreden in een behoorlijke andere setting dan de in de Zwolse wijk Holtenbroek geboren Junte Uiterwijk gewend is. Zo was hij in 2016, samen met zijn maten van Opgezwolle en Typhoon, nog verantwoordelijk voor het grootste Nederlandse hiphopconcert ooit - in een uitverkochte Ziggo Dome. “Dit is de uitgeklede versie, een showcase. Straks op Dauwpop krijgen jullie de volle show. Beschouw dit maar als een amuse.”
Rapper Sticks tijdens een exclusief en geheim optreden in Zwolle.
Rapper Sticks tijdens een exclusief en geheim optreden in Zwolle. © Dauwpop

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.