Nieuws

Almeloër met explosieven aangehouden, heeft grote hoeveelheid chemicaliën in huis

De bommen van de Almelose verdachte worden tot ontploffing gebracht.
De bommen van de Almelose verdachte worden tot ontploffing gebracht. © Politie Almelo
De politie heeft een man aangehouden op een bouwterrein in Almelo, die twee explosieven bij zich bleek te hebben. In de woning van de verdachte werden later verschillende chemicaliën aangetroffen, meldt de politie, die zich zorgen maakt over de man, zegt Kristian Harmelink, bij de politie belast met zorg en veiligheid.
Agenten kregen in de nacht van 15 mei een melding dat er een alarm was afgegaan op een bouwterrein aan de Albert Cuypstraat in Almelo. Toen duidelijk werd dat de man explosieven bij zich had werd de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ingeschakeld. De explosieven, een pijpbom en een molotovcocktail, werden gemeten en gewogen. Met een scanapparaat werden foto's gemaakt van de explosieven om meer duidelijkheid te krijgen over wat er in de explosieven zat. Daarna konden de bommen op een veilige pek tot ontploffing worden gebracht.
Kristian Harmelink komt namens de politie in beeld als blijkt dat verdachten vanuit meer disciplines hulp aangeboden moet krijgen. Over de reden waarom de politie zich zorgen maakt over de verdachte, kan hij heel weinig zeggen. "Dat heeft te maken met alles wat je aantreft", zegt Harmelink.
Eén van de bommen die man bij zich had toen hij werd aangehouden in Almelo.
Eén van de bommen die man bij zich had toen hij werd aangehouden in Almelo. © Politie Almelo
Omdat de politie na de aanhouding van de man vermoedde dat de verdachte meer explosieven had, werd het huis van de man doorzocht. Daar werd een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen.
Een team dat gespecialiseerd is in gevaarlijke stoffen heeft de chemicaliën onderzocht. De stoffen zijn in beslag genomen en vervoerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van gevaarlijke stoffen. Hoe gevaarlijk de chemicaliën zijn die in de woning zijn aangetroffen en of ook buren van de verdachte gevaar hebben gelopen, valt nu volgens Harmelink nog niet te zeggen. "Dat is allemaal nog onderwerp van onderzoek."
De verdachte zit vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.