Nieuws

Nieuwe cao gloort voor zuivel, acties voorlopig van de baan

De Zuivelhoeve aan de Bruninksweg in Twekkelo
De Zuivelhoeve aan de Bruninksweg in Twekkelo © RTV Oost
De vakbonden hebben met de zuivelwerkgevers overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De werknemers moeten nog akkoord gaan met de nieuwe loonafspraken. In afwachting daarvan zijn alle aangekondigde acties in de zuivel opgeschort. Dat meldt CNV Vakmensen.
"Nieuwe stakingsacties zijn voorlopig niet aan de orde. Ik denk dat we een positief cao-resultaat hebben bereikt en gaan dat voorleggen aan onze leden", aldus onderhandelaar Henk Jongsma van CNV Vakmensen.

Verbeterd eindbod

Volgens hem gaat het om een verbeterd resultaat van het eerdere eindbod dat nog door werknemers was afgewezen. Hij denkt dat de stakingsacties in de zuivel in de afgelopen weken hebben geholpen. "We waren nieuwe acties aan het voorbereiden, maar gelukkig laten de werkgevers het niet zover komen."
De nieuwe arbeidsovereenkomst heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 januari 2023 tot 1 april 2024. De lonen gaan in deze periode met 11,65 procent omhoog.

Vergoeding oproepen

"We hebben ook afspraken kunnen maken over een hogere vergoeding voor de oproepdienst en een betere regeling voor oudere werknemers om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat zijn belangrijke verbeteringen waar we tevreden over zijn", zegt Jongsma.
De cao Zuivelindustrie geldt voor 12.000 werknemers bij 13 verschillende werkgevers, verspreid over 40 locaties. Bekende landelijke werkgevers zijn FrieslandCampina, Arla Foods, Royal A-ware en Vreugenhil Dairy Foods. In Overijssel werken zuivelbedrijven als Zuivelhoeve in Hengelo, Ausnutria in Kampen en Ommen en Rouveen Kaasspecialiteiten in Rouveen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.