Nieuws

Popacademie ArtEZ heeft in 20 jaar bijzonder plekje in harten oud-studenten verovert: "Het is een familie"

Het is op de reünie een feest der herkenning
Het is op de reünie een feest der herkenning © ArtEZ
200 oud-studenten van de popacademie ArtEZ kwamen vandaag terug naar de plek waar het voor hen ooit begon: het conservatorium in Enschede. En dat allemaal om de twintigste verjaardag van de opleiding te vieren.
Om die twee decennia te vieren, is er vandaag een reünie op de academie én een festival. Dat in het kader van de projectweek, waarin je masterclasses, workshops en coachingssessies kunt volgen.

Talentenfabriek

De kantine van ArtEZ is vol en iedereen kletst gezellig met elkaar. Hier en daar omhelzen mensen elkaar, uit blijdschap om elkaar na al die jaren weer te zien. "Het voelt alsof het vorig jaar was dat we elkaar spraken, maar het is nu al zo'n dertien jaar geleden", vertelt één van hen met een grote lach.
De opleiding bracht bekende muzikanten voort. Onder meer Jeangu Macrooy, Miss Montreal, Ten Times a Million en Luna Morgenstern kregen in Enschede de fijne kneepjes van het vak aangeleerd. "Leuke mensen leren kennen, een netwerk opbouwen en ik heb veel als mens geleerd", somt Luna Morgenstern op. Dat heeft haar gevormd tot de muzikant die ze nu is. "Daardoor kan ik nu m'n ding in de muziek doen."
Twintig jaar ArtEZ: veel herinneringen en een goede basis voor een muziekcarri1ere

Verschrikkelijk

"Het is verschrikkelijk om iedereen weer te zien. We zijn allemaal grijzer, maar niets beter geworden", grapt Martin Duve, zanger van Ten Times a Million. "Nee, het is fantastisch om iedereen weer te spreken en terug te denken aan alle studentenfeestjes."
"De oud-studenten voelen het als thuiskomen", vertelt Davy de Wit, hoofd popacademie. Hij is als vanaf het eerste moment betrokken bij de opleiding en kent vrijwel iedereen nog bij naam. "Heel tof om weer in gesprek te raken met de oud-studenten. Het is net alsof je gesprekken van gisteren weer oppakt, maar in werkelijkheid is het al jaren geleden."
Luna Morgenstern deelt die mening. "Het voelt als een ArtEZ-familie. Je bouwt tijdens je studie zulke sterke banden met elkaar op en die blijken ook langdurig."

Onderwijs veranderd

In twee decennia is er veel veranderd in het onderwijs. De Wit is dan ook trots op wat er in die tijd is gepresteerd. "Op wat wij als academie hebben bereikt, maar ook op wat de studenten hebben bereikt", benadrukt hij.
Vanavond is er een festival in het Metropool in Enschede om de reünie een feestelijk vervolg te geven. Daar worden zo'n 900 mensen verwacht. "Het programma bestaat uit oud-studenten. Heel tof", zegt De Wit. Dus wordt het vooral genieten van het feestje. "Dat gaan we zeker doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.