Nieuws
Boeren van 'Oxe geeft Gas' zetten hun koeienpoep in als energiebron

Vijf melkveehouders in Oxe zetten hun koeienpoep in als gasbron. Een duurzame en groene oplossing die goed is voor het milieu en uiteindelijk voor de portemonnee van de boeren.
Een grote grijze bol achterop het erf bij melkveebedrijf Lamberts is de verzamelplaats voor het biogas dat gewonnen wordt uit de koeienpoep van vijf boeren uit de directe omgeving. De mest komt per bedrijf in een mest-vergister terecht en het gas dat daar uit gewonnen wordt, gaat via ondergrondse leidingen naar de zogeheten biogas-hub van Lamberts. Vanaf zijn erf wordt het biogas naar twee bedrijven in Deventer getransporteerd: veevoederfabrikant For Farmers en diergezonds-laboratorium Royal GD.
Christian Muilerman is een van de deelnemende boeren. Hij verzucht dat het hele proces er wel een was van de lange adem, maar dat hij blij en trots is dat de boeren een steentje bijdragen aan duurzame energie.
"Als ik het in mijn eentje had moeten doen was ik al lang een keer gestopt. Het is ook een flinke investering die je moet doen. Ik dacht bij de start van de plannen: ik ga geld verdienen aan mijn mest. In de loop van het proces sloeg die gedachte om naar: ik ga bijdragen aan een beter milieu. Minder aardgas uit Groningen is nodig, omdat wij gezamenlijk met zo'n 700 koeien voor twee bedrijven gas leveren en omdat de methaan uit onze mest wordt afgevangen komt er zo'n 70 procent minder methaan in de lucht."

De koeien van Muilerman lopen nog gewoon buiten. Hij krijgt regelmatig de vraag of zijn koeien nu geen weidegang meer doen. "Ik heb er geen bewijs voor, maar naar mijn idee poepen ze in de stal meer dan buiten. En aangezien de energievraag in de winter hoger is dan in de zomer, in de winter staan de koeien op stal, zal ons biogas-aanbod kunnen voldoen aan de vraag. In de grijze hub bij collega Lamberts wordt bovendien het gas opgeslagen om aan de wisselende vraag te kunnen voldoen."
De biogas-projecten bij boeren zijn populair, weet ook Knillis van der Burg van CCS energie-advies. "Het is een mooie manier om bestaande meststromen in te zetten als duurzaam gas. Deze boeren zitten vlak bij Deventer, dat is dus ideaal. Hun wens is om meer collega's te laten aansluiten en samen met de lokale coöperatie Noaber Energie Bathmen leeft het idee om heel het dorp Bathmen klimaatneutraal te maken van eigen geproduceerd gas te voorzien. Maar dat is echt nog iets voor de toekomst."
Van der Burg is als adviseur verbonden aan het project in Oxe. "Het was soms een ingewikkeld proces met vergunnningen en ook een financieel een flinke investering. Maar dit zijn wel initiatieven die je steeds meer ziet ontstaan." Van der Burg begrijpt dat mensen soms ook twijfels hebben over mest-vergisters, maar benadrukt dat in mono-vergisters alleen mest gaat. Wat overblijft van de mest, digestaat, kan op het land van de boer worden gebruikt, het is door de bewerking een 'schone' kunstmestvervanger.