Nieuws

Burgemeester Sharon Dijksma zoekt balans tussen werk en privé: "Het is altijd een gevecht"

Sharon Dijksma
Sharon Dijksma © RTV Oost
Drie kinderen, een man en een stad onder haar hoede. Sharon Dijksma uit Enschede is een druk bezet vrouw. Sinds december 2020 is de PvdA-politica burgemeester van Utrecht, nadat ze eerder wethouder in Amsterdam was en daarvoor staatssecretaris van verschillende ministeries. Dat betekende een verhuizing van Enschede naar Amsterdam en vervolgens naar Utrecht. "Het is nu wel even mooi geweest, we moeten ook gewoon even goed wortelen."
Utrecht dus, de stad waar Dijksma nu de baas is. Nou ja, de baas. "Dat is uiteindelijk de raad. Ik voel me wel burgemeester, ik zit hier wel op mijn plek denk ik. Er wordt veel gevraagd, op verschillende manieren. Ik ben opperbevelhebber als het gaat om crises, rampen en problemen in de openbare orde. Dat was voor mij nieuw, daar moest ik ook aan wennen."
De Hunnen, hoe is het nu met...?
RTV Oost maakte van 1995 tot en met 2001 het tv-programma De Hunnen, een praatprogramma met bekende en minder bekende Overijsselaars. De komende weken spreken we in het tv-programma De Hunnen, hoe is het nu met...? met een aantal gasten die toentertijd aan tafel zaten, om te horen hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan.
"En je bent ook burgermoeder, een term waar ik in het begin heel erg aan moest wennen. Ik vond het oubollig klinken, maar daar heb ik na tweeënhalf jaar geen last meer van. Ik omarm het en het heeft ook een functie. Ik mag de taart uitdelen bij de viering van 900 jaar stadsrechten, maar ben er ook voor mensen als er iets verschrikkelijks gebeurt. Het vraagt veel, al ik vind dat je daarvan ook een betere bestuurder wordt."
Door die functie van burgermoeder is ze natuurlijk een bekend gezicht in de stad. En dus spreken mensen je aan tijdens het boodschappen doen of als je door de stad fietst.
Sharon Dijksma over benaderbaar zijn als burgemeester
Het gezin heeft zich wel moeten schikken naar de carrière van Dijksma. Maar: "Verhuizen naar Amsterdam, dat vonden mijn kinderen geweldig. Alleen al het idee dat ze naar de hoofdstad zouden verhuizen. Toen we vervolgens naar Utrecht gingen, zei de oudste wel: ik ga mee, maar ik blijf in Amsterdam naar school gaan."
Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé is volgens Dijksma altijd een gevecht. "Ik denk ook wel dat ik uiteindelijk meer tijd zou hebben willen vrijmaken dan dat ik nu doe. Ik ben wel een heel goede multitasker: ik kan eten koken en tegelijkertijd met iemand telefoneren én opletten dat de jongste geen brokken maakt. Dat leer je wel in de loop der jaren."
"Ik probeer ook dingen samen te doen met de kinderen en neem ze ook af en toe mee naar het werk als dat kan. Ook omdat ik het prettig vind dat ze op die manier een rijke jeugd krijgen, veel meemaken en zien en daardoor aandacht en oog krijgen voor wat er in de samenleving gebeurt. Ik geloof echt dat dat belangrijk is. En ze zien wat mijn werk van mij vraagt, dat zorgt ook voor begrip over en weer."

Wortelen

Voorlopig is het wel even gedaan met verhuizen. "Ik ben nog maar net begonnen en wil dit heel graag gewoon goed doen. Dat betekent dat je voor zes jaar bent benoemd, ik ben hier dus nog wel eventjes. En het is voor mij wel heel belangrijk om die rust ook te vinden, we moeten nu ook gewoon even goed wortelen. Dat gaat op dit moment uitstekend, ik ben echt heel tevreden met wat ik nu doe. Het is een van de mooiste ambten in de publieke functies die je kunt verzinnen."
De terugblik met Sharon Dijksma is maandag 22 mei om 17.15 uur te zien op TV Oost en later ook via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.