nieuws

Stormvloedkering Ramspol bij Kampen dicht door storm

De Balgstuw bij Ramspol in werking
De Balgstuw bij Ramspol in werking
Vanwege de storm wordt de stormvloedkering Ramspol bij Kampen zaterdagavond gesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat. Eind maart werd de opblaasbare stuw in het water tussen Overijssel en Flevoland ook al eens gesloten, maar doorgaans gebeurt dat maar eens in de tien tot vijftien jaar.
Het scheepvaartverkeer tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer is daardoor gestremd. De zogeheten balgstuw blaast zichzelf automatisch op bij een waterstand van 0,50 centimeter boven NAP en beschermt daarmee West-Overijssel tegen het water dat door de noordwesterstorm opstuwt vanaf het IJsselmeer en het Ketelmeer.
"Het duurt een á twee uur voordat de balgstuw volledig dicht is," aldus een woordvoerster. "Wanneer de stuw bij Ramspol weer opengaat is afhankelijk van de windsterkte en het mogelijke draaien van de wind." Het water moet eerst weer zakken voordat de stuw plat op de bodem ligt en schepen er weer overheen kunnen.
De zogeheten balgstuw wordt met water en lucht gevuld om het gebied rond het Zwarte Meer te beschermen tegen hoogwater in het Ketelmeer.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.