Nieuws

Ook na 24 uur praten geen landbouwakkoord: "Hoe denken ze hier uit te gaan komen?"

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP/Emiel Muijderman
Bijna 24 uur overleg tussen minister Adema van Landbouw, premier Rutte en boerenorganisaties heeft geen landbouwakkoord opgeleverd. Er zijn 'stappen gezet', maar dat er na alle gesprekken de afgelopen maanden nog steeds geen akkoord is, geeft boeren in Overijssel weinig vertrouwen in een goede afloop. "Hoe denken ze hier uit te gaan komen?"
"Het was een lange dag, we zijn ook wel moe. We zijn echt verder gekomen, maar we zijn er nog niet", zei landbouwminister Adema vanochtend, toen de partijen een punt zetten achter het gesprek dat de hele nacht duurde. "Er zijn punten waar we best nog stevig over moeten spreken en daar nemen we toch nog even de tijd voor." LTO-voorzitter Sjaak van der Tak somt een aantal van die punten op in een reactie op Twitter:
"Het geeft wel aan hoe vast het zit en hoe wanhopig de situatie is", zegt verslaggever Chantal Everaardt. "24 uur praten over iets waar je al maanden over praat en dat je nu alleen kunt zeggen: ja, we hebben wel stappen gezet. Blijkbaar is het heel erg moeilijk om goeie afspraken te maken."
Naast de punten die LTO-voorzitter Van der Tak noemt, is vertrouwen nog steeds een groot probleem. Het gebrek daaraan vooral. Dat blijkt ook uit reacties van Overijsselse boeren. "Daaruit blijkt wel dat het vertrouwen in het landbouwakkoord nihil is. Er komen reacties als: hoe denken ze hier uit te gaan komen? Wie geeft ons een visie voor de komende 20 a 30 jaar? En ze vinden dat er makkelijk wordt gesproken over het verdienmodel, dat boeren met duurzamer boeren meer geld verdienen. Maar in praktijk blijkt keer op keer dat dat toch heel lastig is."

De tijd begint de dringen

Volgens minister Adema gaat het nog wel enkele weken duren voordat er een akkoord met draagvlak ligt. Maar de tijd begint nu toch echt wel te dringen, zegt Chantal Everaardt. "Je kunt niet heel lang meer onderhandelen want per 1 juli moeten de herinrichtingsplannen voor Overijssel van het landbouwgebied bij minister Van der Wal (Natuur en Stikstof, red) liggen. Overijssel heeft steeds gezegd: daar hebben we het landbouwakkoord voor nodig, want dat zijn dan de kaders waarmee gewerkt kan worden. Je kunt dus eigenlijk geen weken meer onderhandelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.