Nieuws

Invasie van Normaal-fans in aanloop naar 48ste verjaardagsfeestje

Een invasie van Normaalanhangers voor het 48ste verjaardagsfeestje van Bennie Jolink en zijn mannen.
Een invasie van Normaalanhangers voor het 48ste verjaardagsfeestje van Bennie Jolink en zijn mannen. © Omroep Gelderland
De anhangers - zoals de fans van de boerenrockband Normaal zich noemen - maken zich op voor het 48ste verjaardagsfeestje van Bennie Jolink en zijn mannen. Camping De Heksenlaak, op steenworp afstand van het feestterrein in Lochem, geldt sinds jaar en dag als de plek waar de høkers hun tenten opslaan. "We doen graag een beetje gek."
Hemelvaartsdag is voor de Normaal-fans om meerdere redenen een religieuze feestdag. Los van het Bijbelse aspect was het immers op Hemelvaartsdag 1975 dat Normaal z'n doorbraak beleefde. Sindsdien verzorgde Normaal vrijwel ieder jaar op die dag een optreden in Lochem, voor de anhangers gewijde grond.
Zoals gemeld ook dit jaar. Om tijdens het concert verzekerd te zijn van een goed plekje reizen veel Normaal-fans extra vroeg af naar de Achterhoek. Waarbij het traditie is dat ze hun kampement opslaan op camping De Heksenlaak in Barchem. Vandaaruit gaan ze per bus of per fiets naar het festivalterrein, een paar kilometer verderop.

Gemoedelijke mentaliteit

Enkele tientallen liefhebbers zitten met blikken bier en wat muziek alvast te genieten van wat komen gaat, meldt Omroep Gelderland.
"Het is ieder jaar fantastisch om hier te zijn. We komen uit Abcoude, maar de mentaliteit hier in de Achterhoek is gemoedelijk en sfeervol. Lekker bier drinken", zegt een van de campinggasten.
Invasie van anhangers voor het concert van Normaal vanavond.
Invasie van anhangers voor het concert van Normaal vanavond. © Omroep Gelderland
"We zijn hier heel blij mee", zegt campingeigenaresse Annemiek. "We doen graag een beetje gek. Daarom staat het hier ook altijd stampvol, maar we zeggen ook: we zijn de normaalste camping van Nederland."

Biertap open

Tientallen anhangers van Normaal hebben inmiddels hun tent of caravan op het kampeerterrein staan. Vanochtend is de biertap open gedraaid en werd er ontbijt geserveerd. Volgens campingeigenaresse staan de anhangers traditioneel rijen dik voor de poort. "En dan gaan we er voor even een mooi feest van maken."
Behalve Normaal, treden Miss Montreal, Rowwen Hèze en Tim Knol & Blue Grass Boogiemen op. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het concert in Lochem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.