Nieuws

McDonald's toch welkom in Deventer: "Geen redenen om vergunning te weigeren"

In dit pand moet de nieuwe McDonald's komen
In dit pand moet de nieuwe McDonald's komen © News United / Rens Hulman
Een terras? Dat is verboden. En hamburgers verkopen tot middernacht? Mag niet. Er gelden strikte voorwaarden voor een nieuwe vestiging aan de Keizerstraat 2 in de Deventer binnenstad. Als dat voor McDonald's geen probleem is, kan het een vergunning aanvragen. Dit ondanks vele protesten en ruim 13.000 handtekeningen tegen de komst van de fastfoodketen.
Voors en tegens zijn de afgelopen tijd volop besproken. Van Stichting Deventer Binnenstadsmanagent, die ervan overtuigd is dat de komst van McDonald's bijdraagt 'aan het verder vergroten van het succes van onze binnenstad', tot een medisch bioloog die van leer trekt tegen het ongezonde imago van de fastfoodketen. Het college heeft ze afgewogen, maar ziet "geen redenen om de vergunning te weigeren".
McDonald's is dus welkom in de binnenstad. Al gelden er strikte voorwaarden.
Die voorwaarden worden opgenomen in de vergunningen die de fastfoodketen nog moet aanvragen en zijn daarmee juridisch bindend, stelt het college. "McDonald’s zorgt er zelf voor dat afval in de omgeving van het restaurant wordt opgeruimd. Ook gaan zij ’s avonds om 22.00 uur dicht en dat is eerder dan toegestaan", zegt wethouder Thomas Walder.
Fietscoaches moeten voorkomen dat overlast ontstaat door geparkeerde fietsen. Een terras mag niet en de hamburgerketen maakt minder reclame op de gevel dan eigenlijk mag. "Daarmee wordt de uitstraling van het historische pand bewaard," aldus Walder.

Formaliteit

Als de fastfoodketen kan leven met die regels, kan het officieel een omgevingsvergunning aanvragen. Die is nodig omdat McDonald's ook de eerste verdiepging van het pand wil gebruiken. Daar is nu nog geen horeca toegestaan, op de begane grond en in de kelder mag dat wel.
Die vergunningaanvraag lijkt daarmee slechts een formaliteit. Het college heeft de komst van de fastfoodketen namelijk getoetst aan de gemeentelijke regels. "Hieruit blijkt dat de vestiging past binnen het beleid."

Bezwaar maken

Gezondheidsaspecten die door tegenstanders zijn aangehaald, spelen volgens burgemeester en wethouders geen rol bij het verlenen van een vergunning. Daarmee lijkt niets de komst van McDonald's naar het rijksmonumentale pand aan de Keizerstraat in de weg te staan. Toch kunnen tegenstanders, zo laat het college weten, bezwaar maken als B&W de omgevingsvergunning straks verleent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.