Nieuws

Muziekverenigingen vieren jubilea, maar hoe zeker is hun toekomst eigenlijk?

Overijssel kent veel muziekverenigingen, zelfs de kleinste dorpjes hebben er vaak wel eentje. Meestal bestaan ze al lang en zijn de leden al heel wat jaren lid. Dat levert mooie jubilea en feestjes op, maar de vraag is of de toekomst ook zo feestelijk is. Is er wel voldoende jeugdige aanwas, of vergrijzen harmonie en fanfare?
Bij Harmonie Caecilia in Ootmarsum vieren ze een jaar lang feest: de muziekvereniging bestaat namelijk al 150 jaar. Naar eigen zeggen zijn ze daarmee de oudste muziekvereniging van Twente en daar zijn ze trots op. Bij fanfare Crescendo-Excelsior in Nieuwleusen-Balkbrug werd lid Henk Kremer vorige week in het zonnetje gezet: hij is al 75 jaar lid! Mooie jubilea, maar hoe staat het met de toekomst van de muziekverenigingen?
Heeft de harmonie en de fanfare nog een toekomst?

Jubileumweekend Ootmarsum

Het jubileumjaar in Ootmarsum bij Harmonie Caecilia werd afgetrapt met een jubileumconcert. En daar blijft het niet bij: het weekend van 9, 10 en 11 juni is gebombardeerd tot jubileumweekend, met concerten samen met sopraan Karin Hertsenberg en de Luchtmachtkapel.
Voorzitter Hans-Jurgen Oortmann straalt van oor tot oor. "We zijn zo'n prachtige vereniging, met jong en oud. We zijn momenteel met een flinke club mensen en hebben niet te klagen over ledenaanwas."
Muziek is emotie, we spelen bij vreugde en verdriet.
Hans-Jurgen Oortmann, voorzitter
"We hebben ook jeugd, maar moeten daar wel wat voor doen. Zo zijn we actief op scholen om jeugd te interesseren en ook daarbuiten benaderen we mensen rechtstreeks, op de man af. Dat werkt het beste. Een nieuwkomer in Ootmarsum kan ons aan de deur verwachten", zegt Oortmann lachend.

Muziek verbindt

Onlosmakelijk verbonden aan de harmonie is de slagwerkgroep. Maurits Weierink is enthousiast lid en drumt er flink op los. Hij wordt gemoedelijk gecoacht door Gerrit Kelder, docent bij de muziekschool Da Capo Dinkelland. "Het plezier staat voorop. Natuurlijk hopen we talent aan ons te binden en dat verder op te leiden, maar het gaat om het samen doen en plezier hebben door samen muziek te maken."
"Muziek verbindt mensen", benadrukt Hans-Jurgen Oortmann. "Dat is ook onze taak hier in Ootmarsum: we zijn erbij met de Wandelvierdaagse en met dodenherdenking. Kortom, bij vreugde en verdriet. Muziek is emotie en dat maakt het zo mooi en dankbaar om bij een muziekvereniging te zijn. We hebben een prachtige club mensen die veel plezier met elkaar heeft."
Talent is mooi, maar het plezier staat voorop.
Gerrit Kelder, docent muziekschool Da Capo Dinkelland
Maakt Oortmann zich geen zorgen over de toekomst dan? "Nou ja, we moeten natuurlijk wel alert blijven. Wat ik al zei: de aanwas komt niet vanzelf. Jongeren zijn druk met vanalles: school, sport, bijbaantje, stappen en dan moet je als muziekvereniging wel zien te interesseren én vast te houden. Gelukkig lukt ons dat tot op heden aardig. En wat de toekomst brengt? We zullen het zien."
Maar eerst is er het jubleumweekend nog van 9 tot en met 11 juni. En ook later dit jaar zijn er nog optredens. Kijk voor de volledige agenda op de website van Harmonie Caecilia Ootmarsum.

Serenade voor Henk uit Balkbrug

Hij blaast al 75 jaar zijn wangen bol en zijn longen leeg voor de fanfare: Henk Kremer uit Balkbrug. Een bijzonder jubileum dat door de leden van muziekvereniging Crescendo Excelsior uit Nieuwleusen-Balkbrug met een heuse serenade werd beloond. "Klonk goed", zegt de stralende jubilaris.
Hij is net bij de dokter geweest en heeft een goed bericht: de gezondheid is prima in orde. "Dat spelen houdt je fit. De longen zijn getraind", zegt Kremer. Hij heeft de b-bas in de aanslag, een groot en glimmend blaasinstrument. Zonder problemen stuwt hij in het verenigingsgebouw in Nieuwleusen lucht via het mondstuk het enorme instrument in. "In het begin was het moeilijk, nu niet meer", zegt hij.
Henk Kremer zit 75-jaar bij de fanfare, het houdt hem fit en fris
In al die jaren bij de fanfare heeft hij nagenoeg alle instrumenten leren bespelen. En heeft hij de muziekvereniging zien veranderen. "Vooral muzikaal", zegt hij. "Vroeger speelden we bijvoorbeeld veel walsen. Nu is het allemaal moderne muziek. En tegenwoordig zitten er veel meer vrouwen bij de vereniging, eerder waren het vooral mannen die muziek maakten."
Een andere verandering is het slinkende aantal jeugdleden bij Crescendo/Excelsior. Een trend waar ook andere muziekverenigingen mee te maken hebben. "Dat is echt hét probleem van de fanfare momenteel", zegt Kremer.
Serenade voor Henk Kremer die 75-jaar bij de fanfare zit
Serenade voor Henk Kremer die 75-jaar bij de fanfare zit © RTV Oost / Bart Kieft
Herma Hartkamp, bestuurslid, vult aan: "Het is lastig. We hebben nu een externe partner die ons gaat helpen bij het werven van nieuwe leden door bijvoorbeeld workshops te geven. Ook hebben zij het klasse-orkest, waarmee ze de scholen in Nieuwleusen langs gaan. We hopen daarmee scholieren zo enthousiast te krijgen dat ze bij de muziekvereniging gaan."
Dat laatste was 75-jaar geleden voor Henk Kremer vanzelfsprekend. Zijn vader was voorzitter van de club en hij begon op zijn 8ste jaar met muziek spelen. Hoe lang hij het nog vol gaat houden? "Geen idee", zegt de jubilaris. "Maar ik ga in ieder geval zo lang mogelijk door."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.