Nieuws

Floris Kayim rukte uit om foto's te maken van ongeluk in Vriezenveen, maar startte met reanimatie slachtoffer

In Westerhaar-Vriezenveensewijk in de gemeente Vriezenveen gebeurde vanmorgen een ernstig ongeluk.
In Westerhaar-Vriezenveensewijk in de gemeente Vriezenveen gebeurde vanmorgen een ernstig ongeluk. © NewsUnited/Bert Kamp
Voor Floris Kayim uit Vriezenveen was het een ochtend als alle anderen. De videocorrespondent van onder meer RTV Oost reageerde op een persalarm over een ongeluk op de Hoofdweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Omdat hij dichtbij woont, arriveerde Kayim voordat de hulpdiensten ter plekke waren. In plaats van foto's te maken, startte hij de hulpverlening aan de man in de auto.
"Ik zag dat er nog iemand in de auto zat", vertelt Kayim. Hij bedenkt zich geen moment. Fototoestel en videocamera blijven in de auto. Kayim gaat naar de auto waarin hij een zwaargewonde man aantreft. Kort daarop arriveert ook een wijkagent die Kayim goed kent. De twee starten met de reanimatie van het slachtoffer.

Heftige momenten

"Kort daarop arriveerde ook de hulpdiensten die hebben het daarna overgenomen", vertelt Kayim, die vanwege zijn vak regelmatig heftige momenten beleeft. "Soms kom je bij ongevallen en dan kun je weglopen, maar nu moest ik mijn burgerplicht vervullen."
Aan fotograferen heeft hij ook geen moment meer gedacht. "De mens gaat altijd voor. Dan moet je aanpakken, dan help je gewoon. Ik ben ook blij dat ik het gedaan heb." Zijn werk is ook één van de redenen dat Kayim een cursus reanimeren heeft gevolgd, zodat hij daar waar het nodig is, hulp kan bieden.
Dat de man in de auto korte tijd na het ongeluk aan zijn verwondingen is overleden, is 'heel verdrietig', vindt Kayim. "Vooral voor de nabestaanden. De dag is voor deze meneer heel anders verlopen dan hij had verwacht."

Hulp aangeboden

Ondanks de heftige ervaring van vandaag, gaat Kayim vandaag wel weer 'gewoon' op pad als hij een nieuwe melding krijgt van een ongeluk. "Ik heb hulp aangeboden gekregen van de politie. Brandweermensen hebben me even apart genomen om na te praten." Het tekent de relatie die Kayim heeft met politie en hulpdiensten die hij regelmatig tegenkomt na ongelukken.
Persfotografen als Kayim krijgen er nog wel eens van langs als ze hun werk staan te doen. "Daar heb je die ramptoerist ook weer. hoor ik wel eens. Ik ben geen ramptoerist, ik ben altijd respectvol richting slachtoffers."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.