Nieuws

De alpenhoorn echoot door Rijssen dit weekend: "We hebben twaalf blazers bij elkaar"

Eerste internationale ontmoeting van alphoornblazers in Rijssen
Eerste internationale ontmoeting van alphoornblazers in Rijssen © RTV Oost
Wie dit weekend in de buurt van Rijssen is en z'n ogen sluit, waant zich heel even in de Zwitserse bergen. In het Twentse stadje wordt namelijk de eerste internationale ontmoeting van alpenhoornblazers gehouden. In Nederland een nog relatief onbekend instrument, maar daar hoopt organisator Gerrit-Jan Rozendom verandering in te brengen. "Het is prachtig om te leren."
Hij had gehoopt op iets meer deelnemers, maar als ie het clubje bij elkaar ziet, is Gerrit-Jan dik tevreden. Er zijn onder andere blazers uit Zuid-Duitsland, Exloo en Rheden naar Rijssen toe gekomen. Allemaal omdat de alpenhoorn nou eenmaal mooier klinkt als je samen blaast. "De alpenhoorn heeft alleen maar natuurtonen. En als er twee natuurtonen bij elkaar komen, dan krijg ik altijd kippenvel", lacht deelnemer Wim Heusinkveld.
Wij gingen langs bij de alphoornblazers:
De alpenhoorn echoot door Rijssen dit weekend: "We hebben twaalf blazers bij elkaar"
Zelf blaast Gerrit-Jan al ruim twintig jaar. Ook z'n vrouw Fenny is groot liefhebber. Samen treden ze regelmatig op. Of het nou in een verzorgingstehuis of bij het afscheid van een gemeentesecretaris is, het instrument ontroert altijd. "Als wij een optreden hebben, en er zijn dove mensen bij, dan laten we ze aan de hoorn voelen. Door de trillingen van de hoorn, komen de tranen over de wangen. Je maakt mensen blij, je geeft iets."

'Muziek verbroedert'

Die passie voor muziek wil hij met nog meer mensen delen. Reden genoeg om een internationaal samenkomen te organiseren. Het programma bestaat uit oefenen, ervaringen uitwisselen en vooral veel gezelligheid. Dat de meeste deelnemers elkaar niet kennen, geeft helemaal niets. "Muziek verbroedert", zegt Gerrit-Jan. "Je wordt één. Dat is ook het doel van deze twee dagen: er samen iets leuks van maken."
Blazer Wim is het daar helemaal mee eens. "Dat is altijd het doel van muziek maken: plezier. Als er geen plezier is, wordt het gevoelloos." Maar, zo geeft 'ie toe, is er nog wel een 'bijdoel'. "Heel stiekem hoop ik met de Duitsers een afspraak te maken om in de Zwitserse bergen te blazen. Dat is wat ik ooit nog een keer graag wil."

Optreden

De allereerste internationale ontmoeting voor alpenhoornblazers wordt afgesloten met, hoe kan het ook anders, een gezamenlijk optreden. Dat vindt plaats op zaterdagmiddag om drie uur in het centrum van Rijssen. "Op het Europaplein. Daar kun je de hele groep horen blazen. Dat is prachtig om naar te luisteren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.