Nieuws

Kampioenskoorts: zo kijken de stadionspeakers van Heracles en PEC naar de ontknoping

Marco ten Kate en Gerard Kruizinga, de stadionspeakers van PEC Zwolle en Heracles Almelo
Marco ten Kate en Gerard Kruizinga, de stadionspeakers van PEC Zwolle en Heracles Almelo © Orange Pictures
Nek aan nek gaan ze; Heracles Almelo en PEC Zwolle in de strijd om het kampioenschap in de Eerste Divisie. In punten gelijk, op doelsaldo heeft Heracles een plus van vier ten opzichte van de concurrent uit Zwolle. Vanavond wordt het beslist. Om acht uur trappen beide teams af en even voor tienen is duidelijk welke aanvoerder de schaal omhoog mag tillen: Justin Hoogma namens Heracles of Bram van Polen van PEC.
De afgelopen dagen keek RTV Oost al met de algemeen directeuren, diehard fans, clubiconen en vrijwilligers van de perskamer naar de ontknoping van vanavond. Vandaag zijn de stadionspeakers aan de beurt om hun licht te laten schijnen over de titelrace.

Keeltje gesmeerd

Gerard Kruizinga is de stadionspeaker van Heracles. Vanavond komt hij in actie in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Hij had vanochtend zijn keeltje al gesmeerd. "Zeker, met een goed kopje koffie", zegt hij, waarna hij de keel schraapt. "En ik hoop vanavond na de wedstrijd met menig biertje."
Traditiegetrouw pak ik voor een wedstrijd een kop koffie en dan ga ik in een leeg stadion zitten
Gerard Kruizinga, stadionspeaker Heracles Almelo
Kruizinga heeft een bijzondere voorbereiding richting de wedstrijd. "Ik ga op tijd naar het stadion. Traditiegetrouw pak ik een kop koffie en dan ga ik in een leeg stadion zitten. Vroeger deed ik dat met een sigaartje, maar dat mag helaas niet meer. Dan kan ik genieten van de serene rust in zo'n stadion en bereid ik me voor. Ik schrijf de fonetische namen op als er moeilijke namen bijzitten bij Ajax. Om half zeven sta ik aan het veld om mededelingen te doen en de sfeer op te bouwen in een uitverkocht huis. We hebben 12.080 toeschouwers vanavond."

Geen vrije avond

De ontknoping ziet er voor stadionspeaker Marco ten Kate van PEC Zwolle anders uit in vergelijking met Kruizinga. De Zwollenaren gaan op bezoek bij Helmond Sport. Toch is het geen vrije avond voor Ten Kate. "Ik ga mee richting Helmond voor het geval dat. Als PEC kampioen wordt, mag ik me bemoeien met de prijsuitreiking na de wedstrijd."

Gekkere dingen gebeurd in voetbal

Ten Kate heeft geloof dat zijn club vanavond de kampioensschaal in ontvangst neemt. "We weten allemaal dat op dit moment Heracles het voordeel heeft, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal. Ik heb alle vertrouwen in de titel van PEC", zegt Ten Kate, ook beschikbaar als feestzanger.
Hij hoopt dat zijn nieuwe nummer Voor altijd een Zwollenaar vanavond volop wordt gedraaid (luister hieronder). Het gaat over het succesvolle seizoen van PEC, dat, net als Heracles, al zeker is van promotie naar de Eredivisie.
Het nieuwe nummer Voor altijd een Zwollenaar, gemaakt door stadionspeaker én feestzanger Marco ten Kate van PEC Zwolle
Waar Zwolle blijft hopen op het kampioenschap, is de tendens in Almelo helder: we mogen de titel niet meer weggeven. Kruizinga sluit zich daarbij aan. "Gistermiddag ben ik bij de laatste training geweest. Er zaten toen dik tweeduizend supporters in het stadion om de spelers een hart onder de riem te steken. Dat heb ik in al mijn jaren bij de club nog niet meegemaakt."

Geen nummer van Kruizinga

Als Heracles kampioen wordt, is zondag de huldiging. De spelers gaan op een platte kar richting het Marktplein in het centrum. De spelers worden gepresenteerd en er zijn verschillende optredens. Mogen we van Kruizinga ook een speciaal nummer over zijn club verwachten? Kruizinga: "Ik moet Marco complimenten geven voor zijn nummer, maar dat gaat mij niet lukken. We hebben wel het bekende nummer 'dat kan allemaal in Almelo' van Martin Dams, die gaat optreden voor een uitzinnig publiek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.