Nieuws

Kans 'heel groot' dat IJsbeeldenfestival uit Zwolle verdwijnt: "Is het nou echt onmogelijk?"

Chinees nieuwjaar bij het IJsbeeldenfestival afgelopen editie
Chinees nieuwjaar bij het IJsbeeldenfestival afgelopen editie © Ina Brouwer
Het IJsbeeldenfestival vertrekt hoogstwaarschijnlijk uit Zwolle. Het evenement vond de laatste jaren plaats in de IJsselhallen, maar daar moeten alle activiteiten voor de jaarwisseling gestopt zijn. Een nieuwe locatie in Zwolle is nog niet gevonden. En dus is de kans "heel groot" dat de publiekstrekker uit de provinciehoofdstad verdwijnt, vertelt organisator Eric Broekaart. "Ik had het niet erg gevonden als de gemeente wat enthousiaster zou meedenken."
Het is dat ene zinnetje dat het lot voor het IJsbeeldenfestival lijkt te bezegelen: per 1 januari 2024 moeten alle activiteiten in de IJsselhallen gestopt zijn. Afkomstig uit de beantwoording van het college van Zwolle op politieke vragen over het verdwijnen van de padelbanen in dezelfde hallen. Maar het lijkt net zo zeer van toepassing op het IJsbeeldenfestival.
"De gemeente heeft al aangegeven dat wij hier niet kunnen blijven", zegt organisator Erik Broekaart. "We moeten weg."

Alternatief in Zwolle?

In de zoektocht naar een alternatieve locatie in Zwolle opperde de gemeente volgens hem nog het stationsgebied. Maar, zo bleek later: dat kan pas vanaf 2024. En het IJsbeeldenfestival start altijd in december, dus voor de komende editie kan daar een streep door. Een jaartje overslaan is onbespreekbaar, zeker na het missen van enkele edities tijdens corona.
Carver aan het werk
Carver aan het werk © Ina Brouwer
Ook een andere optie, aan de andere kant van de A28, blijkt onhaalbaar. "Daar zou het op de parkeerplaats kunnen, voor twee jaar. Maar daar is onvoldoende stroom, geen toiletten en horeca, en het zou sowieso een heel duur grapje zijn voor slechts twee jaar. Te ingewikkeld", concludeert Broekaart.

Vertrek uit Zwolle

Gesprekken over locaties elders in het land lopen dan ook al, erkent de organisator. "Er zijn genoeg steden best geïnteresseerd om een nationaal evenement te huisvesten. Diep in mijn hart zou ik heel graag in Zwolle blijven. Afgelopen editie trokken we zo'n 130.000 bezoekers, het gaat daar heel goed. Maar ik moet wel, nu heb ik niks. De kans dat we uit Zwolle vertrekken, is heel groot."
Binnen vier tot zes weken hoopt hij duidelijkheid te hebben. Al heeft hij nog een piepklein sprankje hoop op verlenging in Zwolle.
De IJsselhallen gaan vanaf januari 2024 tegen de vlakte
De IJsselhallen gaan vanaf januari 2024 tegen de vlakte © Arnoud de Vries / RTV Oost

Hoop

"De IJsselhallen sluiten op 1 januari. Wat wij vragen, en al vaker hebben gevraagd: geef ons twee maanden extra. Tot en met februari. Dan kan de komende editie doorgaan daar, en zouden we daarna naar het stationsgebied kunnen verhuizen. En dus in Zwolle blijven."
In de antwoorden over de padelbanen schrijft de gemeente dat de sloop van de IJsselhallen direct in januari beginnen. Zeer waarschijnlijk vanaf de kant van supermarkt Jumbo. "Dat is helemaal aan de andere kant, dus dan zouden wij toch nog twee maanden door kunnen? Hoe erg schaadt dat het proces?"
Is het godsonmogelijk om mij twee maanden respijt te geven?
Eric Broekaart
Bezoekers zouden wat hem betreft iets verderop kunnen parkeren. "Met een beetje goede wil, zou dit moeten kunnen. Of is het godsonmogelijk om mij twee maanden respijt te geven?"

'Gecombineerd gebruik onwenselijk'

Het antwoord van de gemeente Zwolle laat zich mogelijk al raden in de stukken over de padelbanen, op de vraag of de sport nog beoefend kan worden zolang er niet gesloopt wordt. "Het langer beschikbaar stellen van de hallen zorgt voor een vertraging van de woningbouw. Gefaseerd of gecombineerd gebruik is daarbij ook onwenselijk gezien de toegankelijkheid en veiligheid van het terrein (bouwplaats), onvoldoende parkeerplaatsen, en ook wordt hierdoor de sloop inefficiënter en daarmee duurder."
Kortom: alle activiteiten moeten op 1 januari beëindigd zijn, zodat de slopers vrij spel hebben.

Weinig enthousiasme

Desondanks heeft Broekaart weer contact opgenomen met de gemeente, een laatste poging. Maar tot nu toe voelt hij weinig steun. "Natuurlijk wisten we dat de hallen per 1 januari zouden verdwijnen, en ik heb zeker begrip voor de woningbouwplannen. Het komt dan ook niet als een verrassing. Maar ik had het niet erg gevonden als de gemeente iets enthousiaster zou opspringen en mee zou denken over hoe we dit festival voor de stad kunnen behouden. Maar ik krijg geen sjoege."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.