Betaald voetbal

Heracles Almelo als kampioen naar Eredivisie, monsterzege PEC blijft uit

De titel in de Keuken Kampioen Divisie is voor Heracles Almelo. In eigen huis volstond een 2-0 zege op de beloften van Jong Ajax voor de kers op de kampioenstaart. In Zwolle had men ook nog een klein sprankje hoop op de felbegeerde schaal, maar op bezoek bij Helmond Sport boekte PEC slechts een nipte overwinning in plaats van een monsterzege: 2-3.
De voorbeschouwingen stonden er de afgelopen dagen bol van: hoeveel doelpunten heeft PEC nodig om Heracles van de troon te stoten? De Almeloërs hadden een beter doelsaldo dan de Zwollenaren, die tegen een achterstand van vier treffers aankeken. Ondanks dat beide clubs al verzekerd zijn van een Eredivisie-ticket, zou het wel eens heel erg spannend kunnen worden. De verwachte zenuwslopende ontknoping op basis van goals bleef echter uit.

Kampioensstress

In een tot de nok gevuld Erve Asito kende Heracles wel een beroerde start. Met name Roosken leek aanvankelijk bevangen door de kampioenstress. De linksback haalde de vreemdste capriolen uit. Tweemaal bood hij Jong Ajax, in de persoon van Martha, een niet te missen kans, maar de beloften uit Amsterdam verzuimden er een heet avondje van te maken. Sluitpost Brouwer was de reddende engel.
Dat PEC op datzelfde moment via topschutter Thy ook nog eens op voorsprong kwam in Helmond en de virtuele kampioen was, zorgde voor een licht fluitconcertje op de tribunes in Almelo. Alsof het een wake-up call was voor Heracles. De bevrijder heette Samuel Armenteros. Met een simpele passeerbeweging baande de ervaren spits zich een weg door de defensie van Jong Ajax en liet hij doelman De Graaff kansloos: 1-0.

Plan B

Het maakte de opdracht voor PEC alsmaar lastiger. In de zoektocht naar doelpunten werd supersub Vellios al na een half uur voetbal binnen de lijnen gebracht. De reden waarom Plan B in werking werd gesteld was een treurige. Aanvoerder Van Polen kwam hard in botsing en moest het veld verlaten met een op het oog zware hoofdblessure. Dat Helmond even daarvoor ook nog twee keer toesloeg via Kaars, betekende dat de titel wel heel erg ver weg was voor PEC.
Maar toch, een foutje van Heracles, een doelpunt van PEC en alles is weer anders. Scoren, scoren en scoren: trainer Dick Schreuder zal het in de rust ongetwijfeld een aantal keer aangehaald hebben. Aan Thy lag het in ieder geval niet. De Duitse centrumaanvaller tekende in minuut 57 voor de 2-2 in Noord-Brabant. Het bleek niet genoeg voor een heus slotoffensief.

Vreugdebier

Toen Heracles kort daarna de marge verdubbelde was de strijd om de titel gespeeld. Goed voorbereidend werk van Hansson werd met wat geluk afgerond door Schoofs. De 2-0 zorgde voor een explosie van blijdschap, die abrupt plaatsmaakte voor teleurstelling. Scheidsrechter Kamphuis gaf het sein tot staken, nadat het doelpunt van Schoofs werd gevierd met het gooien van een vreugdebiertje.

Ga staan voor de kampioen

Nadat de supporters waren toegesproken door technisch directeur Nico-Jan Hoogma en ras-Almeloër Hendrie Krüzen (assistent-trainer) en er weer gevoetbald werd, rolde het Ga staan voor de kampioen massaal van de tribunes.
Een jaar na de trieste degradatie heeft Heracles haar comeback bezegeld met de titel. PEC, dat in blessuretijd nog de 2-3 maakte via Zitman én twee keer wist te winnen van de kampioen, moet genoegen nemen met enkel promotie.

Heracles Almelo - Jong Ajax 2-0

1-0 Armenteros (24)
2-0 Schoofs (72)
Arbiter: Kamphuis
Geel: Bruns; Aertssen
Heracles Almelo: Brouwer; Rente (Bakboord/77), Sonnenberg, Hoogma, Roosken; Schoofs, Bruns (Vejinovic/77), Ouahim (Van Oorschot/87); Azzaoui (Wehmeyer/67), Armenteros (Scheperman/67), Hansson
Jong Ajax: De Graaff; Jermoumi (Chahid/84), Aertssen, Warmerdam, Gooijer; Hlynsson, Cliff Robbie Vos (Delgado/73), Misehouy; Martha, Rasmussen, Banel (Idumbo-Muzambo/73)

Helmond Sport - PEC Zwolle 2-3

0-1 Thy (17)
1-1 Kaars (20)
2-1 Kaars (45+1)
2-2 Thy (58)
2-3 Zitman (90+5)
Arbiter: Van de Graaf
Geel: Maddy; Caschili, Van Polen
Helmond Sport: Havekotte, Lion, Kreekels, Van den Eynden, Van Hove (Culhaci/71); Vankerkhoven (Lieftink/62), Chacon, Van Keilegom (Van Ooijen/62); Maddy (Lorentzen/72), Goselink (Arias/59), Kaars
PEC Zwolle: Schendelaar; Van Polen (Vellios/32); Beelen, Van Hintum; Caschili (Fontana/71), Chirino (Tutuarima/85), Van den Belt, Medunjanin, Taha (Kersten/46); Thomas (Zitman/71), Thy (Kastaneer/71)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.