Nieuws

Rapport bevestigt jarenlang ongewenst gedrag op werkvloer gemeente Enschede

Het onderzoek van Berenschot naar de werkcultuur bij de gemeente Enschede
Het onderzoek van Berenschot naar de werkcultuur bij de gemeente Enschede © RTV Oost
Intimidatie, pesten en ongewenst gedrag: jarenlang is er sprake geweest van sociale onveiligheid op de werkvloer van de gemeente Enschede. Dat stelt onderzoeksbureau Berenschot in een rapport, dat is opgesteld in opdracht van de gemeente zelf. Roddelen, intimidatie en groepsvorming waren aan de orde van de dag. Leidinggevenden gingen niet adequaat om met meldingen van misstanden, stellen de onderzoekers.
Het gaat om een onderzoek naar de afdelingen Juridische Zaken (JZ) en Interne Dienstverlening (IDV).

Angstcultuur

Er zou weinig aandacht zijn geweest voor het welzijn en de prestaties van medewerkers door leidinggevenden. Daarnaast ontstond er een tweedeling op de werkvloer, mede door voorvallen van ongewenst gedrag tussen medewerkers onderling. Bovendien zijn signalen van onveiligheid niet adequaat opgepakt en op de juiste manier beoordeeld, concluderen de onderzoekers in het rapport.
RTV Oost berichtte eerder dat de gemeente al zeker anderhalf jaar wist dat ambtenaren een angstcultuur ervaren binnen de organisatie. Ingegrepen werd er toen niet. Signalen van intimidatie en onveiligheid werden volgens melders genegeerd en zelfs ontkend. Tot woede van klokkenluiders en in elk geval een deel van de Ondernemingsraad. De gemeente ontkende altijd dat er sprake zou zijn van een angstcultuur.

'Ongehoord en onveilig'

Roddelen, pesten, intimidatie, groepsvorming en onderlinge negatieve beeldvorming worden in het rapport genoemd als het om de afdeling Juridische Zaken gaat. 'Pestgedrag en het veroorzaken van negativiteit wordt niet adequaat aangepakt en kan jaren doorgaan', stellen de onderzoekers. Ook zou er geen duidelijke koers voor de reorganisatie geweest zijn en was onduidelijk hoe medewerkers betrokken waren bij inhoudelijke keuzes.
Als er meldingen van misstanden werden gedaan door medewerkers, werd dat niet adequaat opgepakt. 'Veel medewerkers voelden zich ongehoord en onveilig.'

'Luister naar medewerkers'

Onderzoekers stellen dat de sociale onveiligheid de afgelopen jaren voor een groot deel verminderd is. Om de sfeer te verbeteren, moeten de leidinggevenden een streep zetten onder de individuele dossiers van medewerkers. 'Ze blijven een open eind en zetten de afdeling on hold. Alle soorten van ongewenst gedrag moeten aanpakt worden. Tegelijkertijd dient er aandacht te worden besteed aan wat wel wenselijk gedrag is.'
Onderzoeksbureau Berenschot werd begin dit jaar door de gemeente ingeschakeld om onderzoek te doen naar de bedrijfscultuur binnen een deel van de gemeentelijke organisatie. Doel was het wegnemen van zorgen bij ambtenaren en inwoners van Enschede.
Om de 'diepgewortelde cultuur' te verbeteren, doen de onderzoekers meerdere aanbevelingen. 'Luister naar medewerkers die sociale onveiligheid signaleren. Het gaat niet om oplossen, maar om erkenning', is een van de aanbevelingen. Daarnaast vinden onderzoekers dat het afdelingshoofd begeleid moet worden om de cultuur aan te pakken, er een sessie met de afdeling ingepland moet worden om het rapport te bespreken én een duidelijk leiderschapsprofiel opgesteld moet worden voor de afdeling Interne Dienstverlening.
De gemeente laat in een reactie weten: "Het onderzoek leidt tot duidelijke conclusies en aanbevelingen en biedt goede aanknopingspunten voor verbetering. Sommige kunnen snel worden gerealiseerd, andere punten vereisen een plan van aanpak. De gemeente gaat hiermee aan de slag."
Wil je reageren op dit verhaal of (anoniem) je ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar t.vandervelden@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.