Nieuws

Failliete aannemer blijkt 'kale kip', dakloos stel kan fluiten naar spaarcenten

Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen.
Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen. © RTV Oost
De kans dat de dakloos geraakte Dajenne en Marita uit Deventer ooit nog wat van hun spaarcenten terugzien, lijkt nihil. De failliete aannemer draaide vorig jaar in zijn eentje nog bijna een miljoen euro aan omzet, maar ging dit voorjaar op de fles en heeft nu voor ruim 7,5 ton aan schulden.
Omdat het om een eenmanszaak gaat, is de ondernemer ook privé failliet verklaard. Dajenne en Marita lijken hier te maken te hebben met de beruchte 'kale kip'. De aannemer heeft namelijk privé amper bezittingen.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Martijn Limberger.
RTV Oost berichtte eerder deze maand over Dajenne en Marita, die hun droomhuis dachten te laten bouwen, maar nu dakloos zijn en een kwart miljoen euro lichter.

Fraai concept

Het revolutionaire concept leek nog wel zo fraai. De ondernemer uit Ommen met een bedrijfspand in Dalfsen bouwde zeecontainers om tot volwaardige woningen. Daarbij werd er modulair gebouwd en kon er onbeperkt met de container worden geschakeld en gestapeld.
Het bedrijf startte rond 2016. De curator wacht nog op de boekhouding over de eerdere jaren, maar vorig jaar nog draaide de eenmanszaak bijna een miljoen aan omzet; 950.060 euro om precies te zijn. In de hoogtijdagen had de aannemer acht personeelsleden in loondienst.
Zijn klantenkring bestond voornamelijk uit particulieren.

Slachtoffer eigen succes

Maar het bedrijf werd min of meer het slachtoffer van het eigen succes. De aannemer verklaarde tegenover de curator dat zijn eenmanszaak een snelle groei doormaakte. Daarop moest hij voor grotere projecten personeel aannemen en verhuisde hij naar een veel duurder huurpand.
De vaste kosten stegen daardoor fors ten opzichte van wat er via opdrachten binnenkwam. Door deze groei is de aannemer de grip op de onderneming kwijtgeraakt, zo schrijft de curator in zijn verslag.
Bovendien had de aannemer te maken met veel na- en reparatiewerk doordat ingehuurde derden en het eigen personeel slecht werk leverden. Dit extra werk joeg het bedrijf op kosten.
Uiteindelijk kreeg de aannemer de boel financieel niet meer onder controle, waardoor de situatie onhoudbaar werd, schrijft de curator verder.
De curator doet hier verder onderzoek naar.

Forse schuldenlast

Uit het verslag blijkt dat er sprake is van een forse schuldenlast. Er hebben zich tot op heden bij de curator dertien schuldeisers gemeld die 661.490,39 euro tegoed zeggen te hebben. Daarbij gaat het om leveranciers van materialen, maar ook schadeclaims van particulieren, onder wie Dajenne en Marita.
Daarnaast is er een schuld bij de fiscus van bijna 95 mille en ligt er nog een vordering van de bank van bijna een ton.

Niets te halen

Tegelijk blijkt uit het verslag dat er bij het bedrijf niets te verhalen valt. Weliswaar heeft het bedrijf nog voor bijna 1,2 ton aan vorderingen uit staan, maar daarbij gaat het voornamelijk om projecten waarover met de opdrachtgevers discussies bestaan over de kwaliteit van het geleverde werk.
De curator trof slechts een kleine voorraad aan materialen aan. En als het gaat om de bedrijfsauto's valt er ook weinig te halen. De twee Mercedes-personenwagens werden op naam van het bedrijf geleased en zijn inmiddels terug naar de maatschappij.

Privé failliet

Bij de failliete aannemer zelf, die met het bankroet van zijn bedrijf ook persoonlijk failliet is, valt ook niets te halen. Behalve dat hij privé nog een schuld heeft van 2.500 euro heeft hij amper (spaar)geld op de bankrekening. De man woont met zijn partner bovendien samen in een huurhuis, zodat er voor de curator geen onroerend goed valt te verkopen.
Verder blijkt uit het verslag van curator Limberger dat vlak voor het faillissement nog 8.000 euro van de bedrijfsrekening was overgeboekt naar de privérekening van de partner van de aannemer. Nadat de curator daartoe had gesommeerd, is dit geld intussen teruggestort.

Crossmotor

Zo ongeveer het enige dat nog iets van waarde heeft, is de Kawasaki-crossmotor KX 450F van de aannemer. De curator bekijkt of hij die de komende tijd gaat verkopen, meldt hij in zijn verslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.