Nieuws

Dakloze stel Dajenne en Marita krijgt van alle kanten steun aangeboden: 'Wat hartverwarmend dit'

Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen.
Dajenne en Marita op de plek waar hun droomhuis had moeten verrijzen. © RTV Oost
Ze zijn dakloos geraakt en een kwart miljoen euro lichter, maar Dajenne en Marita blijven vol goede moed. Vooral ook omdat ze van alle kanten steun krijgen aangeboden. "Wat hartverwarmend dit."
Zoals eerder bericht, zag het stel uit Deventer z'n grote droom - een levensloopbestendige woning, opgetrokken uit zeecontainers - in rook opgaan toen de aannemer failliet ging. Het droomhuis bleek een luchtkasteel.

'Kale kip'

Eerder vanmiddag meldde RTV Oost dat het stel naar nu blijkt vrijwel zeker te maken heeft gekregen met de beruchte 'kale kip'. Uit het eerste failissementsverslag van curator Martijn Limberger wordt namelijk duidelijk dat de eenmanszaak Zeecontainerwoningen - vorig jaar nog goed voor een omzet van bijna een miljoen euro - grote schulden heeft, terwijl er ook op de aannemer privé vrijwel zeker niets meer te verhalen valt.
Dajenne en Marita waren nog niet op de hoogte van de laatste stand van zaken. Maar ze laten hun humeur er niet onder lijden. Sterker, ze zijn positief over de toekomst. De voornaamste reden daarvoor: de massale bijval en steunbetuigingen die ze de afgelopen weken hebben gekregen.

Overgeboekt

Nadat het stel uit Deventer een kwart miljoen aan aanbetalingen had overgeboekt, was hun woning in de werkplaats al grotendeels gebouwd en zou het op korte termijn worden geplaatst, zo hadden ze te horen gekregen. Maar voordat het zover was, ging het bedrijf Zeecontainerwoningen op de fles.

Logeren

De twee verblijven nu overdag in een caravan op de bouwkavel aan de Zandweerdtuinen en logeren 's nachts bij vrienden en familie.
Dajenne laat weten dat ze met de curator in gesprek zijn over de materialen die het bedrijf nog in opslag had. Die willen ze dan gebruiken om zelf een woning te gaan bouwen, volgens het principe van houtskeletbouw. "We hebben de architect al opdracht gegeven het oorspronkelijke plan aan te passen want er moet nu onder meer een andere fundering komen."

Hulp aangeboden

Het Deventer stel kreeg de afgelopen weken van alle kanten hulp aangeboden. "Onder anderen door mensen die ons straks wel willen helpen met de bouw van ons huis. Bijvoorbeeld gepensioneerde bouwvakkers. Maar ook van mensen die de reportage bij RTV Oost hadden gezien en ons een logeeradres aanbieden. Gewoon wildvreemden die zeggen dat ze met vakantie gaan en dat wij dan op hun huis mogen passen. Hartverwarmend dit."
De zus van Marita is inmiddels een hulpactie gestart voor de gedupeerde Dajenne en Marita. Iedereen die kan helpen, met materialen, geld, maar ook met tips en adviezen kan zich melden.

Aangifte

Minder positief zijn ze over de failliete aannemer. Vooral omdat ze in februari nog een aanbetaling van 65.000 euro moesten overboeken, terwijl duidelijk moest zijn dat het bedrijf toen al in zwaar weer vertoefde. De twee deden daarop aangifte van faillissementsfraude.
Curator Martijn Limberger wil daar verder niet op ingaan. Hij meldt dat hij nog bezig is met zijn onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.