Nieuws

Chaotisch dossier van failliete onderverhuurder Deniz Living: geen enkele administratie bijgehouden

Het vroegere dorpshuis van Glanerbrug, waar geregeld sprake is van overlast.
Het vroegere dorpshuis van Glanerbrug, waar geregeld sprake is van overlast. © RTV Oost
Het faillissement van onderverhuurder Deniz Living, actief in Enschede en Hengelo, verliep bepaald niet geruisloos. Tientallen huurders dreigden op straat te belanden en de borg die ze hadden betaald zijn ze kwijtgeraakt. Nadat meerdere politieke partijen in de bres sprongen, mag het merendeel van de huurders alsnog blijven wonen. Naar nu blijkt heeft verhuurmakelaar Deniz Living geen enkele administratie bijgehouden, waardoor de curator met een chaotisch dossier zit opgescheept.
Intussen verkeren circa 15 huurders in onzekerheid of ze op korte termijn nog wel een dak boven hun hoofd hebben.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator, die onderzoek naar de achtergronden van het bankroet. Onder de panden het voormalige dorpshuis van Glanerbrug, waar geregeld sprake is van overlast.

In de bres

Deniz Living huurde circa 25 panden in Enschede en Hengelo en verhuurde zowel appartementen als kamers onder aan particulieren. In totaal ging het om ruim honderd huurders.
Er ontstond de nodige politieke beroering doordat huurders - na het faillissement van Deniz Living - in de problemen waren geraakt en op straat dreigden te komen te staan.
Na kritische raadsvragen kwam de gemeente in actie en konden de huurders alsnog blijven wonen.

Borg verdwenen

Na het bankroet kwamen allerlei zaken aan het licht. Zo bleek de borg die de huurders hadden betaald, verdwenen. Ook plaatsten politieke partijen kritische kanttekeningen bij de energiecontracten die Deniz Living had afgesloten.
Huurders betaalden een bepaald bedrag aan nutskosten of er was sprake van een 'all in-huurprijs', terwijl de onderverhuurder tegelijkertijd met het energiebedrijf een lager bedrag had afgesproken. Het verschil zou vervolgens in de bedrijfskas zijn gevloeid.

Juridische bescherming

Uiteindelijk werd voorkomen dat huurders op straat werden gezet, maar daarover blijkt het laatste woord nog niet gezegd. De curator, die onderzoek doet naar de achtergronden van het faillissement, laat namelijk in een toelichting op zijn verslag weten dat de bewoner van een appartement - als zelfstandige ruimte met een eigen voordeur - juridisch gezien meer bescherming geniet dan de huurder van een kamer.
"Dit zijn we nu op een rijtje aan het zetten, maar het gaat naar schatting om circa 15 huurders die op zoek zullen moeten naar vervangende woonruimte."
De curator is daarover in gesprek met de gemeente om te komen tot een maatschappelijk zo acceptabel mogelijke oplossing.

Dwangsommen

Deniz Living was in de problemen geraakt nadat de gemeente over meerdere jaren voor meer dan twee ton aan boetes en dwangsommen had opgelegd. Dit omdat de onderverhuurder volgens de gemeente niet over de juiste vergunningen beschikte en omdat de brandveiligheid niet op orde was. Ook de Belastingdienst had meerdere aanslagen opgelegd.
Hoewel de dwangsommen aan de gemeente vrijwel alle zijn betaald, zag de onderverhuurder door de aanslagen van de fiscus uiteindelijk geen andere uitweg dan zelf het faillissement aan te vragen.

Chaotisch dossier

De curator staat nu voor de opgave wegwijs te worden in het chaotische dossier. Wat het extra lastig maakt, is dat de eigenaar tegenover de curator heeft verklaard dat hij geen enkele administratie heeft bijgehouden. Iets wat wettelijk verplicht is. De curator meldt dat er onder meer geen jaarrekeningen, omzetoverzichten en kolommenbalansen voor handen zijn.
"Reden waarom kan worden gesteld dat niet aan de boekhoudplicht is voldaan", schrijft de curator in zijn verslag.
Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat de Belastingdienst zich met een claim van ruim 57 mille bij de curator heeft gemeld. Daarnaast is er sprake van tien crediteuren die zeggen nog bijna een halve ton tegoed te hebben. De verwachting is dat dit aantal de komende tijd nog oploopt.

Schuldenlast

Op dit moment is er sprake van een schuldenlast van bijna 3,5 ton. Daarvan gaat het om een privéschuld van 234.000 euro bij de fiscus en een bedrag van circa 110.000 euro aan bedrijfsschulden die Deniz Living heeft, onder meer als het gaat om de energienota.
De Mercedes-Vito van de directeur was al door de Belastingdienst in beslag genomen, maar gaat nu terug naar de curator, die het busje zal laten veilen. Ook de privéwoning van de directeur zal worden verkocht.
De directeur van Deniz Living zelf werkt inmiddels via een uitzendbureau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.