Nieuws

Uniek kijkje achter de schermen bij sluiting balgstuw Ramspol

Voor keringmanager Rens van Maarschalkerweerd is het een drukke dag
Voor keringmanager Rens van Maarschalkerweerd is het een drukke dag © RTV Oost
Rijkswaterstaat heeft stormvloedkering de Ramspol bij Kampen dinsdag deels gesloten. Er werden tests uitgevoerd na een software-update. Voor keringmanager Rens van Maarschalkerweerd betekende het een drukke dag.
Afgelopen zomer heeft Rijkswaterstaat het besturingssysteem van de stormvloedkering volledig vernieuwd. Nu het systeem een tijdje in gebruik is, zijn er nieuwe verbeteringen doorgevoerd. Om dit te testen werd dinsdag de balgstuw in het Ramsdiep gesloten. 

Beroepsvaart gestremd

De stoplichten gingen in de ochtend rond half zeven op rood licht. "We hebben de beroepsvaart tijdig op de hoogte gebracht, dus die weten ervan", vertelt Rens van Maarschalkerweerd. "Toch hebben we voor de zekerheid een tweetal boten van Rijkswaterstaat aan beide kanten liggen om alles in de gaten te houden."
De stuw bij Kampen is vrij nieuw. "Deze is in december 2002 in gebruik genomen. Af en toe moet de software geüpdatet worden, maar ik denk dat deze kering nog zeker honderd jaar meegaat." De kering werd afgelopen januari nog gesloten tijdens twee flinke stormen. 
RTV Oost kreeg een uniek kijkje achter de schermen bij de sluiting van de stuw:
Uniek kijkje achter de schermen bij sluiting balgstuw Ramspol

3,5 miljoen liter

Het opblazen en leeg laten lopen is een heel proces. "De stuw bestaat uit drie delen. Elke balg is ongeveer 80 meter lang en 10 meter hoog. In elke balg gaat 3,5 miljoen liter water en 3,5 miljoen liter lucht. We vullen vandaag één balg en dit duurt ongeveer 45 tot 50 minuten", legt Rens van Maarschalkerweerd uit.
"We gaan vandaag verschillende dingen doen. We testen het sluiten nu. Dan gaan we vanmiddag gaan we een inspectie-sluiting testen. Dat betekent dat we het water uit de balg pompen en deze helemaal vullen met lucht. Ten slotte zullen we aan het einde van de dag de balg weer openen."

Geen storingen

Als even later de balgstuw in het Ramsdiep volledig is opgeblazen, begint pas het echte werk. "Waar ik op let is of de balg netjes boven water komt en of er geen storingen zijn in het systeem. De vorige twee tests zijn heel goed verlopen en dit ziet er ook goed uit", aldus de tevreden keringmanager. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.