Nieuws

Complexe versterking stadsdijken beschermt Zwolle komende eeuw tegen hoogwater

Start van versterkingsoperatie stadsdijken Zwolle
Start van versterkingsoperatie stadsdijken Zwolle © 1 Zwolle, Peter Denekamp
Waterschap Drents Overijsselse Delta is begonnen met de versterking van de stadsdijken van Zwolle. In de komende jaren wordt vanaf Spooldersluis tot aan het Westerveld en de vertakking van de Vecht gewerkt. Daarmee moeten inwoners van Zwolle voor jaren beschermd zijn. "Het komt zelfs hierop neer dat iemand achter de dijk maximaal eens per honderdduizend jaar mag verdrinken. Wel heel abstract maar zo veilig is het", aldus de projectleider.
De hele operatie is begroot op ruim 300 miljoen euro en vooral de laatste paar jaar is dat bedrag enorm gestegen. De inflatie die ook tijdens het project naar verwachting zal blijven toenemen is slechts één van de oorzaken. Daarnaast zijn op zo'n beetje alle fronten de kosten fors gestegen.
Maar de versterking van de stadsdijken van Zwolle is ook een technisch ingewikkelde operatie. De stad heeft zich in de loop der eeuwen steeds verder tegen de dijken aan geschurkt. Direct achter de dijk ligt zware industrie, een scholencomplex, een stadspark, woonwijk Holtenbroek en aan de noordzijde Natura-2000 gebied Westerveld nabij de splitsing met de Vecht. Het wordt een van de meest complexe dijkversterkingen uit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
Maandag werd het startsein gegeven voor de versterkingsoperatie.

Grote hoeveelheid stalen damwanden

De dijk ligt ingeklemd in de stad en daarom wordt gewerkt met 12 meter lange damwand profielen. De dijk wordt daarna met aangevoerd zand tegen die profielplaten opgehoogd. Projectleider Peter Staat van het waterschap verontschuldigt zich al bij voorbaat voor de technische uitleg. "We staan nu aan de rand van de Scaniahaven. Het fabrieksterrein ligt tegen de dijk aan en het is onbespreekbaar om wat grond van Scania af te pikken om de dijk te versterken. Het kanaal moet natuurlijk ook niet smaller worden, dus vandaar de grote hoeveelheid stalen damwanden."

'Collectieve verzekering voor Zwolle'

"Als je kijkt naar hoe we dit de afgelopen 800 jaar hebben gedaan, het beschermen tegen water zijn we gewend. Dan zie ik dit ook wel als een collectieve verzekering voor de komende 100 jaar."
Bestuurder Hans Wijnen van waterschap Drents Overijsselse Delta probeert de hoge kosten te verantwoorden. "Veel industrie, een volle en drukke woonwijk, dat zit allemaal direct achter de dijk. Als er toch iets mis gaat kunnen er vreselijke dingen gebeuren en dan denk ik dat deze investering het waard is." In totaal zal 7,5 kilometer dijk worden versterkt, eind 2027 moet de klus geklaard zijn.
Startsein voor versterking stadsdijken Zwolle

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.