Nieuws

Line (30) uit Nijverdal omgekomen bij lawine in Zwitserland

De berg Grosshorn in de Zwitserse Alpen.
De berg Grosshorn in de Zwitserse Alpen. © NOS
De 30-jarige alpiniste, die bij een lawine in Zwitserland om het leven is gekomen, is van oorsprong afkomstig uit Twente. Het gaat om Line van den Berg, die enkele jaren geleden voor haar passie naar de Alpen is verhuisd. Sinds een jaar woonde ze in het Zwitserse Bern. Haar beide ouders bekleden vooraanstaande posities in het Twentse hoger onderwijs.
De alpiniste kwam samen met twee anderen - twee mannen van 32 en 40 jaar - om het leven toen ze afgelopen vrijdag werden bedolven onder een lawine, zo meldde de de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).
De drie hadden eerder de 3.754 meter hoge Grosshorn beklommen, waarop het in de afdaling misging toen er een lawine ontstond.
Donderdagavond was er voor het laatst contact met ze. Toen het daarna stil bleef, werd er zaterdagmiddag groot alarm geslagen en een zoekactie op touw gezet. Zondagochtend werden de omgekomen alpinisten gevonden aan de voet van de gletsjer Jegi. Hun lichamen worden na identificatie gerepatrieerd naar Nederland.
De NKBV omschrijft de drie slachtoffers als zeer ervaren allround klimmers die tevens Alpien instructeur waren van de alpinistenbond.

Ouders in onderwijs

De ouders van het slachtoffer woonden lange tijd in Nijverdal, maar verhuisden enkele jaren geleden naar Enschede. Vader Albert is gezaghebbend hoogleraar aan de Universiteit Twente en geniet internationale bekendheid als de 'nano-professor'. Moeder Trudy is voorzitter van het college van bestuur van het ROC van Twente. Daar bouwden ze hun duurzame droomhuis in de stijl van een Zwitsers chalet.

Beste bergbeklimster

Dochter Line staat bekend als gepassioneerd alpiniste en wordt beschouwd een van de beste Nederlandse bergbeklimmers. Ze heeft een eigen website met onder meer een lijst van bergen die ze heeft beklommen, sinds ze zich in 2012 helemaal had toegelegd op deze sport.
Line werd geboren in Zwitserland, maar bracht een groot deel van haar jeugd door in Nijverdal. Voor haar passie keerde ze in 2018 terug naar de Alpen. In 2021 studeerde ze af aan de universiteit van Grenoble. Sinds een jaar woonde ze in Bern.

'Metafoor voor leven'

Over haar grote passie schrijft ze onder meer: “Klimmen gaat nooit over klimmen, het gaat over verbindingen, over proberen, over je angsten onder ogen zien en je doelen bereiken. Het gaat over het leven, waarvoor klimmen de grootste metafoor is."
Vorig jaar kwam haar film My Phantom uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.