Nieuws

Drie Overijsselse gemeenten weigeren om naar plekken voor windmolens te kijken

Windmolen, foto ter illustratie
Windmolen, foto ter illustratie © ANP
Drie gemeenten in Overijssel weigeren om gebieden aan te wijzen waar windmolens kunnen komen. Daarmee lopen zij het risico dat de provincie straks het heft in eigen handen neemt, de gemeente passeert en alsnog windmolens in de gemeente plaatst.
De 25 Overijsselse gemeenten hebben tot 1 juli de tijd om zelf plekken uit te zoeken waar windmolens kunnen komen. Met nog ruim een maand tot die deadline, hebben tot nu toe elf gemeenten de zoekgebieden vastgesteld. Elf andere gemeenten zijn daar nog mee bezig, waarvan de gemeenten Wierden, Hellendoorn en Steenwijkerland hebben aangegeven dat ze langer de tijd nodig hebben.

Geen zoekgebieden

Drie Overijsselse gemeenten hebben de provincie laten weten dat ze helemaal geen gebieden gaan uitzoeken waar windmolens kunnen komen. De provincie meldt niet om welke gemeenten het gaat.
De drie gemeenten lopen het risico dat de provincie straks de regie overneemt. Dat betekent dat zij kan bepalen dat er in een bepaald gebied toch windmolens moeten komen, terwijl de betreffende gemeente daar misschien op tegen is.
Twee jaar geleden is afgesproken dat de Overijsselse gemeenten tot 1 juli 2023 zelf het 'windbeleid' mogen vaststellen, dus gebieden voor windmolens mogen aanwijzen. De provincie vindt dat er nog onvoldoende windmolens in Overijssel staan; zo telt Twente er geen enkele.
22 van de 25 Overijsselse gemeenten hebben dus gebieden voor windmolens aangewezen, of zijn daar nog mee bezig. De provincie benadrukt dat er bij de plaatsing van windmolens en andere vormen van windenergie sprake is van 'maatwerk' en dat het 'in goed overleg' gaat.
De hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit in Overijssel moet in 2030 veel hoger liggen dan nu het geval is. De provincie wil dat zestig procent van die opwek uit wind komt en veertig procent uit zon. Hoeveel windmolens en gebieden voor zonne-energie extra dat concreet betekent, is niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.