Kosten voor glasvezel in buitengebied van Salland moeten omlaag

Het blijft nog onzeker of en wanneer Salland Glas kan beginnen met de aanleg van glasvezelkabels in het buitengebied van Salland. Van de minimaal zesduizend aanmeldingen is nog maar de helft binnen. Veel mensen vinden de kosten te hoog.

De organisatie die onrendabele gebieden van Salland wil voorzien van breedband internet loopt tegen gemeentelijke bureaucratie en torenhoge kosten aan. De gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer erkennen dit en willen de komende maanden een oplossing bedenken.

Alles in originele staat terugbrengen

De gemeenten brengen leges in rekeningen, maar vooral ook degeneratiekosten. Dat is geld dat in een speciaal gemeentelijk potje wordt gestopt. Salland Glas moet wanneer ze gaan graven alles weer in originele staat terug brengen. Wanneer na een paar jaar blijkt dat dit niet goed is gegaan kan de plek alsnog worden hersteld met het geld uit dit speciale potje.

Volgens berekeningen van Salland Glas zou dit bedrag zo'n 250.000 tot 300.000 euro bedragen. De gemeenten Salland, Deventer en Olst-Wijhe zeggen dat er zo'n 1,7 miljoen euro in het potje gestort moet worden. Volgens Salland Glas moeten deze kosten omlaag omdat ze anders het minimaal aantal aansluitingen niet zullen halen.

De rekenmethoden die de gemeenten gebruiken is verouderd. Salland Glas heeft daarom de gemeenten gevraagd om deze methoden aan te passen. De drie gemeenten gaan daar na de vakantie mee aan de slag. Over ongeveer drie maanden wordt duidelijk hoe hoog het bedrag moet zijn dat aan degeneratiekosten berekend gaat worden.

 

Meer over dit onderwerp:
Glasvezel Buitengebied Salland Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren