Nieuws
Boerendochter Anna vraagt om begrip: "Geloof niet al het negatieve in de (social) media"

Inmiddels vier jaar na haar column 'Waarom bestaan boeren nog?' die via social media massaal werd gedeeld, is boerendochter Anna Grotentraast uit Heeten nog steeds heel betrokken bij het boerenleven. Ze studeert aan de agrarische hogeschool in Dronten en hoopt het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen. Ook volgt ze de discussie die wordt gevoerd over de toekomst van boeren in Nederland met interesse.
De woorden van Anna, die toen 15 jaar oud was, raakten veel boeren en boerinnen in het hart. Haar column ging over de hoos aan negativiteit die de agrarische sector bijna wekelijks over zich heen krijgt. Vooral op social media, maar ook wel in het 'gewone nieuws' zoals Anna het noemt.
De scholiere verwoordde het gevoel van haar ouders en collega-boeren. "Het lijkt wel alsof wij niks goed meer kunnen doen. Mensen vullen vaak in hoe wij als boeren ons werk moeten doen, op basis van wat ze zien op social media. Zonder gezien of gehoord te hebben van iemand uit het vak waarom wij dingen op een bepaalde manier aanpakken. Het lijkt wel of niemand ons nog vertrouwt."
Meevaren
De column mocht Anna voordragen tijdens het grote boerenprotest in oktober 2019. Dat heeft indruk op haar gemaakt. "Het is heel bijzonder dat mijn woorden dat teweeg hebben gebracht. Dat het naast mijn ouders en bekenden ook andere mensen in hun hart heeft geraakt. Ik heb er veel van geleerd. Zoiets maak je nooit meer mee."
Anna Grotentraast overweegt om het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen. "Ik zou het wel iets anders gaan doen, je moet ook meevaren met de tijd waarin je leeft. Mijn ouders werken al via het duurzaamheidskenmerk Planetproof. Ik wil best omschakelen naar biologisch, maar dat kost tijd, geld en grond. En er moet vraag naar zijn. Boeren willen best meebewegen met de tijd en de markt, maar het moet praktisch en financieel wel kunnen."
Lachend vertelt Anna dat ze het ook anders wil doen, omdat ze deels buitenhuis wil werken, graag haar sociale contacten wil behouden. "Als boer ben je veel op je erf. Ik zou het best willen, maar dan wel met een partner. Mijn vader zegt al dat ik het anders moet doen zoals zij. Als het mij gegund is wil ik dat misschien wel doorzetten."
Negatief
Het gevoel van boeren en boerinnen dat de sector vaak negatief in het nieuws is begrijpt Anna wel. "Ik snap het heel goed, je probeert het beste te doen voor je dieren, grond, bedrijf en de natuur. Komt er ineens zo'n reclamespot die mensen oproept om koeien te gaan koekeloeren die in de wei staan. Ga gerust eens een boerenerf op en stel je vragen aan de boer zelf. Vaak zijn dat soort gesprekken over en weer heel goed en leerzaam. Voor beide kanten."
De jonge boerendochter wil graag de verbinding opzoeken met de burger, nog meer dan haar ouders nu al doen. "Als je met elkaar praat blijkt de discussie vaak niet zo zwart/wit. Maar in de media en vooral de reacties op nieuwsberichten komt zoveel negativiteit dat ik begrijp dat sommige boeren bang zijn om veroordeeld te worden als ze open zijn over hun werk. Ik begrijp ook het gevoel van sommigen die hier tegen in protest komen."