Nieuws

COA ziet 'geen snelle oplossing' voor geweldsincidenten bij azc Hardenberg

Het azc in Heemserveen
Het azc in Heemserveen © GS Media
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zag met lede ogen aan hoe het gisteravond opnieuw misging in het azc Heemserveen. Tientallen mensen gingen met elkaar op de vuist. "We hebben beperkte mogelijkheden en de gevolgen zijn meer incidenten", zegt een woordvoerder. "Daar zijn geen snelle oplossingen voor."
De woordvoerder wijt de onrust in het azc aan het tekort aan opvangplekken. "Je zoekt een ideale situatie, waarbij je het liefst gezinnen bij elkaar opvangt. Dat is moeilijk. Als het niet lukt, zorgt dat voor spanning, want je kan niet voor iedereen een goede opvangplek regelen."

Steekincidenten

Het azc was de afgelopen maanden geregeld in het nieuws vanwege verschillende steekincidenten. Absoluut dieptepunt was eind februari, toen een 24-jarige man werd doodgestoken.
"Het heeft zeker onze aandacht en het is niet normaal als er geweldsincidenten zijn", zegt de COA-woordvoerder. "Dit gaat ook onze medewerkers niet in de koude kleren zitten, daar willen we nu eerst aandacht voor hebben."
Het asielzoekerscentrum werd geopend in 2016 en biedt plaats aan 750 asielzoekers. Het centrum zit in het buurtschap Heemserveen, ten noordwesten van Hardenberg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.