Nieuws

Medische praktijken voor Oekraïne stromen binnen; teller staat op vijftien

Salland voor Oekraïne krijgt complete inventaris van vijftien medische praktijken die gestopt zijn
Salland voor Oekraïne krijgt complete inventaris van vijftien medische praktijken die gestopt zijn © Salland voor Oekraïne
Tandartsen, artsen en therapeuten die hun praktijk stoppen of verbouwen, doneren massaal hun oude inventaris aan Salland voor Oekraïne in Raalte. Sinds een maand geleden de eerste volledige tandartspraktijk uit Deventer op transport ging, staat de telefoon bij de hulporganisatie roodgloeiend. “Het is waanzinnig”, zegt coördinator Rob Aa van de Sallandse hulporganisatie, “de teller staat inmiddels op vijftien praktijken, en ik krijg nog steeds weer nieuwe aanbiedingen om afgeschreven medische praktijk inventarissen op te halen. Ze komen uit heel Nederland."
“Volgende week gaan we weer een hele moderne tandartspraktijk uit Amsterdam ophalen. Bij ons afgeschreven en niet meer het nieuwste van het nieuwste, maar wel helemaal compleet en voor Oekraïense begrippen modern”, zegt Aa. Maar ook uit Groningen, Brabant, Drenthe en Overijssel doneren artsen massaal hun oude inventaris.
Hulporganisatie krijgt uit heel Nederland medische apparatuur aangeboden
Hulporganisatie krijgt uit heel Nederland medische apparatuur aangeboden © Salland voor Oekraïne

Vijftien medische praktijken

"Het balletje is gaan rollen toen jullie als regionale omroep aandacht hebben besteed aan het transport van de eerste tandarts- en dokterspraktijk uit Deventer richting Oekraïne. Dat verhaal is goed bekeken en vervolgens ook opgepikt door het magazine ‘Arts en Auto’ een blad voor specialisten. Sindsdien is het heel hard gegaan."
"We krijgen praktijken aangeboden die soms al twee of drie jaar staan te wachten op een goede bestemming", vertelt Rob Aa. "De meeste artsen en therapeuten zijn blij dat ze die bij ons gevonden hebben."
Het gaat volgens hem om complete praktijken, die inclusief apparatuur, destijds een aanschafwaarde van meer dan een ton vertegenwoordigden. In Nederland niet meer zo gewild, maar in Oekraïne des te meer.
Vrijwilligers Salland voor Oekraïne pakken hulpgoederen in
Vrijwilligers Salland voor Oekraïne pakken hulpgoederen in © Marielle Beumer/RTV Oost

Goede bestemming

Rob Aa; "De meeste artsen zijn blij dat ze op deze manier kunnen helpen want zo'n praktijk, die nog helemaal goed is, zet je natuurlijk niet zomaar bij het grofvuil. Wij zijn er in ieder geval heel erg blij mee.”
Maar het levert de Sallandse hulporganisatie tegelijkertijd ook de nodige hoofdbrekens op. "De donaties komen uit heel Nederland. En het is voor ons een behoorlijke uitdaging en een omvangrijke klus omdat allemaal in goede banen te leiden", zegt Aa.
Kort samengevat komt de hulporganisatie op dit moment gewoonweg handen tekort om de praktijken en aanvullende medische spullen op te halen, te ontmantelen en vervolgens te vervoeren naar de opslaglocatie in Raalte.
“Daar gaat veel tijd en energie in zitten”, zegt vrijwilligers coördinator Jose Jansman van de Sallandse hulporganisatie. "En de vrijwilligers die ons helpen zijn vrijwel allemaal gepensioneerd, die willen wel, maar kunnen niet altijd. Het ontbreekt ons aan tijd en menskracht om het allemaal op te halen.”
Ze legt uit; “Zo hebben we recent ook een tandartspraktijk uit Brabant aangeboden gekregen. Als we die zelf ophalen dan zijn we daar al snel twee dagen of meer mee bezig en die inzet vergt teveel onze huidige vrijwilligers club.”
Daarom heeft de organisatie inmiddels elders hulp ingeschakeld. Jose Landman; “Die praktijk wordt binnenkort door een andere hulporganisatie ter plekke ontmanteld en gaat dan vanuit Brabant rechtstreeks op transport naar de Oekraïne. Onze coördinator zorgt ervoor dat de praktijk daar op de juiste plek terechtkomt.”
Want de spullen zijn in Oekraïne heel hard nodig. "Er is een groot tekort aan medische spullen", zegt de Oekraïense vluchtelinge Magharyta (36), die wekelijks bij de Sallandse hulpvereniging in Raalte over de vloer komt. Ze is vijf maanden geleden samen met haar beide ouders vanuit Kyiv gevlucht voor het oorlogsgeweld in haar geboortestad.

Pijn en verdriet

“De spullen zijn echt heel erg hard nodig", vertelt ze in haar beste Engels. “De artsen in de Oekraïne zijn veel kwijtgeraakt en kunnen hun praktijk vaak niet meer uitoefenen. Er is veel gestolen en vernield."
"Oekraïense mensen die gewond zijn of anderszins hulp nodig hebben komen vanuit verschillende delen uit het land naar plekken waar ze nog wel hulp kunnen krijgen. Dus artsen hebben dringend behoefte aan spullen om hun werk weer op te kunnen pakken.”
De Oekraïense vluchtelinge Margarytha vertelt over de noodzaak van medische hulpgoederen, en haar verdriet over de oorlog.
Ze is blij met alle hulp die uit Nederland richting Oekraïne gaat, maar heeft ook zichtbaar heel veel verdriet om de oorlog en de situatie in haar thuisland. Afgelopen februari was ze voor korte tijd even terug in Kyiv, wat ze daar aantrof heeft haar diep geraakt.
“Heel veel Oekraïners weten niet meer wat ze moeten doen, we voelen ons allemaal erg verloren want niemand weet wat je moet doen in een oorlogssituatie. Niemand heeft ons geleerd hoe we ‘oorlogsmensen’ moeten zijn", zegt Magharyta verdrietig.
“Ik heb gezien wat ze (de Russische soldaten, red.) gedaan hebben, ze hebben ons leven veranderd, onze steden verwoest, je ziet kapotte huizen na brand en explosies, veel nieuwe graven op de begraafplaatsen met daarop de vlag van onze soldaten."
En volgens haar zijn er heel veel mensen die niet meer weten wat ze moeten doen, hoe ze moeten leven in de nieuwe realiteit. "Alles is veranderd, in mijn optiek is niets meer zoals het was. De stad ziet er weliswaar iets beter uit dan een jaar geleden, sommige gebouwen zijn alweer hersteld, maar het leven in de stad is anders, je voelt de oorlog.”
Ze is één van de vele vluchtelingen die met een sombere blik en pijn in het hart de oorlog in haar land gade slaat. De vrijwilligers van de Sallandse hulporganisatie, waar ze twee dagen per week meehelpt, vangen haar zo goed en zo kwaad als het gaat liefdevol op. Maar merken dat ze het moeilijk heeft, net als veel andere vluchtelingen die in Raalte meehelpen.
Hulporganisatie zoekt transporteurs die willen helpen met het vervoer van de hulpgoederen
Hulporganisatie zoekt transporteurs die willen helpen met het vervoer van de hulpgoederen © Marielle Beumer/RTV Oost

Extra vrijwilligers en vervoer

De bedoeling is dat er eind juni weer een vrachtwagen vol met medische spullen richting Oekraïne gaat. Dan gaat in ieder geval ook de complete tandartspraktijk uit Amsterdam op transport. “We krijgen hulp van Khalil Ridha stichting Pax Kinderhulp uit Goor en van de stichting De Leeuw Kyiv voor het transport”, zegt Rob Aa, "maar ons grootste probleem is op dit moment dus het tekort aan vrijwilligers om de inmiddels vijftien aangeboden praktijken op te halen. En een tekort aan vervoersmogelijkheden om de spullen naar de opslag in Raalte te brengen."
De organisatie hoopt dat er zich vervoerders melden die willen helpen. "Ze kunnen zich telefonisch of per e-mail bij onze stichting ‘Salland voor Oekraïne' melden", zegt Rob Aa. "We zijn blij met alle extra hulp die we kunnen krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.