Nieuws
Wethouder moet opnieuw de boer op met ingrijpende plannen voor Giethoorn

Wethouder Harmsma van de gemeente Steenwijkerland moet terug naar Giethoorn om daar samen met de inwoners en ondernemers de toekomstvisie van het hart van het dorp te kunnen vaststellen. Met een unaniem gesteund amendement stelt de gemeenteraad als voorwaarde dat de toekomstvisie breed gedragen wordt in het dorp.
De opdracht aan de wethouder is opmerkelijk omdat de gemeente in de afgelopen jaren juist intensief met het dorp heeft gewerkt aan de toekomstvisie. In het plan waarvoor de gemeenteraad nu toestemming moet geven, staat ook beschreven wat de eerste concrete stappen moeten zijn. Maar over die eerste fase is meteen al onenigheid.
Bram Harmsma zegt zich wel eerst opnieuw te moeten opladen om het gesprek aan te kunnen in het dorp. Hij begrijpt wat er gevraagd wordt omdat de gemeente in het voortraject tot nu toe wat steekjes heeft laten vallen. “Dat gaan we ook goed bekijken in een uitgebreide evaluatie want wij blijven een lerende organisatie”, zegt de wethouder aan de gemeenteraad.
'Voelen zich niet gehoord'
“Vanaf het begin is er wel steeds met de betrokkenen in Giethoorn gepraat. Ze hebben echt wel kunnen meedenken over de toekomst van hun dorp”, zegt raadslid Netjes (CDA) terugkijkend. “Maar over de totstandkoming van het stuk is te weinig terug gekoppeld. De enquête is een mooi voorbeeld daarvan, goed dat het gedaan is maar de bewoners hebben niet de uitslag ervan te zien gekregen. Daardoor voelen sommige Gietersen zich nu niet gehoord. En dat is niet goed want de visie moet breed gedragen worden in het dorp.”
De ondernemersvereniging Giethoorn Onderneemt heeft net als de bewoners via Gieters Belang veel met de gemeente aan tafel gezeten. Beiden hebben ook ingestemd met de visie op de toekomst en dat is in dit dorp met al zijn belangen al bijzonder te noemen. Toch hebben de beide belangenorganisaties de gemeenteraad onlangs een negatief stemadvies gegeven voor het raadsvoorstel ‘Toekomstbeeld Gieterse Polder en omgeving Kulturhus”.
Extern onderzoek
Een meerderheid van bewoners en ondernemers is het niet eens met de oplossing voor de verkeersdrukte op kritieke punten in het dorp. De wethouder wil daarvoor een nieuwe weg aanleggen langs een historische dijk maar volgens het dorp is er een betere en goedkopere variant. Daarvan zegt de wethouder weer dat die het beschermd dorpsgezicht zou aantasten.

Wethouder Harmsma heeft toegezegd dat een onafhankelijk extern bureau de twee varianten voor die ontsluitingsweg opnieuw gaat onderzoeken. Een unanieme gemeenteraad verwacht van de wethouder dat er straks breed draagvlak is als hij met een voorstel terug komt.
'Hart van het dorp'
Jarenlang wordt er al gepraat over de toekomst van het waterrijke dorp in Steenwijkerland. Er moet onder meer dringend wat gedaan worden aan de verkeersoverlast in delen van het dorp. Op zomerse dagen staan zowel in Giethoorn Noord als in Zuid de bermen langs de weg vol met geparkeerde auto’s. Dat moet anders en de gemeente wil daarvoor de polder gebruiken die Giethoorn Noord en Zuid nu nog van elkaar scheidt.
Daarnaast willen de inwoners van het dorp dat er nieuwe woningen bij komen, onder meer voor de Gieterse jeugd die zelfstandig wil gaan wonen. Er zijn wensen om de bevaarbare route uit te breiden en er moet een oplossing komen voor de problemen rond de loswal.
De huidige laad- en losplaats aan de waterkant zorgt regelmatig voor overlast en was al eerder onderwerp van vele rechtszaken. Die loswal is in Giethoorn van groot belang omdat een deel van de woningen niet aan de weg ligt. De loswal is voor hen de enige plek om zware goederen naar huis te kunnen transporteren.
Uniek dorp
In de toekomstvisie "Groenblauw hart voor Giethoorn' moet dus veel geregeld worden. Dankzij een uitgebreide enquête hebben de inwoners en ondernemers in het dorp al laten weten hoe zij de toekomst graag zouden zien. Landschapsarchitecten hebben plannen gemaakt en nu moeten alle ideeën en zienswijzen op elkaar afgestemd worden.
Uiteindelijk moet er een plan liggen dat richting geeft, maar dat vooral door de bevolking zelf breed gedragen wordt. Dat is de opdracht die de gemeenteraad nu aan de wethouder heeft terug gegeven; in het unieke dorp met alle tegengestelde belangen is dat bepaald geen makkie.