nieuws

Kamerlid Omtzigt: injecteren afvalwater pas hervatten als veiligheidsrisico bekend is

Het injecteren van afvalwater in Twente kan pas verder gaan als duidelijk is wat de veiligheidsrisico's zijn. Dat stelt Tweede Kamerlid Omtzigt van het CDA. Hij heeft samen met GroenLinks minister Kamp opnieuw om onderzoeksresultaten gevraagd.
Volgens Omtzigt is er Amerikaans onderzoek dat aangeeft wat maximaal in de bodem geïnjecteerd kan worden. Dat zijn 300.000 barrels. Dat is recent in Twente af en toe overschreden. Maar volgens Kamp geldt dat maximum hier niet omdat de Nederlandse bodem anders van samenstelling is.

Injectie ligt stil

Omtzigt neemt daar geen genoegen mee. Hij vraagt om aanvullend onderzoek naar de risico's op de langere termijn. Na een incident met de oliewinning in Schoonebeek is begin juni het injecteren van afvalwater onder Twente stilgezet, maar wordt het in september waarschijnlijk hervat. Omtzigt wil dat dit wordt uitgesteld tot de risico's duidelijk zijn.
Hij wil voorkomen dat er lichte aardbevingen ontstaan met scheuren in gebouwen. Hij wijst op de situatie in Groningen en wil dat de minister er alles aan doet om dat tegen te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.