Nieuws

Van fietsendiefstal tot overlast: Kampen pakt stationsomgeving Kampen Zuid aan

Gemeente, ProRail, politie en COA slaan handen ineen om overlast rond station Kampen Zuid de kop in te drukken
Gemeente, ProRail, politie en COA slaan handen ineen om overlast rond station Kampen Zuid de kop in te drukken © Marielle Beumer/RTV Oost
Extra verlichting, cameratoezicht, een fietsenplan voor AZC Dronten en extra toezicht van handhavers. Na een klachtenregen door omwonenden moeten deze maatregelen de overlast op station Kampen Zuid de kop indrukken. Burgemeester Sander de Rouwe wil met de maatregelen, die in overleg met ProRail, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de politie zijn ingevoerd, een einde maken aan de door bewoners ervaren onveilige situatie in het Stationskwartier.
Reizigers en omwonenden worden al langere tijd geconfronteerd met diefstallen en overlast door hangjeugd in en rond het stationsgebouw. Zo worden er geregeld fietsen gestolen en klagen bewoners volgens de gemeente over onder meer gerammel aan deuren 's nachts en pogingen tot inbraak.
Volgens burgemeester Sander de Rouwe zijn de klachten structureel. Vandaar dat er in overleg met betrokken partijen fors wordt ingegrepen met maatregelen die de situatie moeten verbeteren. Die maatregelen zijn inmiddels deels in gang gezet en in een brief aan omwonenden gecommuniceerd.

Camera's en verlichting

Zo heeft ProRail op diverse plekken rond het station camera's opgehangen. Dat was eerder niet mogelijk, maar dankzij het overleg met de burgemeester en de politie is daar nu werk van gemaakt. Het cameratoezicht wordt gedaan door ProRail zelf en de beelden worden op verzoek beschikbaar gesteld aan de politie. Daarnaast zullen politiemensen en handhavers van de gemeente de komende tijd vaker surveilleren in de stationsomgeving.
Verder krijgen bewoners in de directe omgeving van het station, die overlast ervaren, een voucher van de gemeente voor de aanschaf van extra buitenverlichting. Het gaat om een bedrag tussen de honderd en tweehonderd euro.
Camera's en verlichting rond station en fietsenstalling moeten veiligheid verhogen
Camera's en verlichting rond station en fietsenstalling moeten veiligheid verhogen © Marielle Beumer/RTV Oost
De extra verlichting is nodig omdat veel steegjes en paden achter de woningen in het stationskwartier onverlicht zijn. Voor dieven de ideale situatie om ongezien hun slag te slaan. Met als gevolg dat bewoners klagen over fietsen en andere goederen die uit hun tuinen worden gestolen.

Fietsenplan AZC

In de fietsenstalling van het station blijft bovendien 's nachts het licht aan. Eerder ging de verlichting uit na aankomst van de laatste trein. Dat wordt als onveilig ervaren en werkt diefstal in de hand. Burgemeester Sander de Rouwe: "We weten uit cijfers van de politie inmiddels dat er veel fietsen gestolen worden, met name door bewoners of bezoekers van het AZC in Dronten."
Uit de gesprekken met de politie blijkt dat die overlast structureel is. De Rouwe kan daarom niet langer om de feiten heen. "Er zijn door de politie in de afgelopen periode lokfietsen ingezet en die zijn vrijwel allemaal teruggevonden op het terrein van het AZC in Dronten."
Ook de toezichthouder van de fietsenstalling vlak naast station Kampen Zuid herkent het probleem: "Het gaat om de route tussen het station en het AZC. Als ik hier 's ochtends kom, liggen er geregeld fietsen met opengebroken sloten voor het hek van de stalling. Dan weet ik wel hoe laat het is. Ik heb ook zelf al een keer een gloednieuwe fiets van mijn dochtertje teruggevonden op het terrein van het AZC, want ik weet wel waar ik moet zoeken."

Kleine groep overlastplegers

Naast de investering in de extra verlichting en meer toezicht van handhavers in de stationsomgeving, wordt er door het COA en de gemeente ook gewerkt aan een fietsenplan voor het AZC in Dronten. In de brief aan de bewoners legt de burgemeester uit waarom. "Helaas", zo schrijft hij, "wordt telkens bevestigd dat veel fietsendiefstallen worden gepleegd door mensen die verblijven op het AZC in Dronten. Via het fietsenplan kunnen de bewoners straks tegen een geringe vergoeding zelf beschikken over een fiets." Daarmee hoopt de gemeente dat er een einde komt aan de diefstallen.
In aanvulling op de brief benadrukt de burgemeester wel met klem dat het om een kleine groep overlastplegers gaat die van het AZC afkomstig zijn. "Het gaat hier om een groep van zo'n vijftien tot twintig mensen, ongeveer één procent van de bewoners daar", aldus De Rouwe, die daarmee met klem wil zeggen dat er met de overige 99 procent van de mensen op het AZC geen problemen zijn.
Bewoners Stationskwartier krijgen een gemeentelijke bijdrage voor buitenverlichting in donkere steegjes
Bewoners Stationskwartier krijgen een gemeentelijke bijdrage voor buitenverlichting in donkere steegjes © Marielle Beumer/ RTV Oost
Omdat de wijk rondom station Kampen Zuid nog niet af is en er op dit moment nog volop wordt gebouwd, zal de gemeente tot slot bij de verdere ontwikkeling van de wijk veel aandacht besteden aan een aantal specifieke locaties die door de bewoners als onveilig worden aangemerkt.
"De eindsituatie is nog niet bereikt, er zal nog veel veranderen in het gebied", schrijft De Rouwe in de brief aan de bewoners. "Dat beperkt op dit moment het nemen van nog meer maatregelen, maar biedt ook de kans om bij de definitieve inrichting een einde te maken aan onwenselijke situaties."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.