Nieuws

FNV wil dat gemeente Enschede actie onderneemt: "Situatie is goed mis"

Het stadhuis in Enschede
Het stadhuis in Enschede © RTV Oost
Een onveilige werksfeer en medewerkers die ziek thuiszitten. De conclusies van het onderzoek naar de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Enschede zijn helder. “Het is goed mis”, stelt de geschrokken FNV-vakbondsbestuurder Hans de Jong aan de hand van een onderzoeksrapport dat dinsdag is verschenen. Hij eist actie: "De gemeente is nu aan zet."
Uit dat rapport van onderzoeksbureau Berenschot blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van sociale onveiligheid op de werkvloer van de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Enschede. Roddelen, intimidatie en groepsvorming waren aan de orde van de dag en leidinggevenden gingen niet adequaat om met meldingen van misstanden, stellen de onderzoekers.

'Nu actie'

"De situatie daar is goed mis", stelt De Jong. "Het ettert daar al meer dan twee jaar. Het is kwalijk dat er niet eerder ingegrepen is. Sociale onveiligheid, leiderschap dat faalt, niet aanpakken van pestgedrag en vele wisselingen in het management zijn belangrijke redenen dat het fout is gegaan."
Het is nu de vraag wat de gemeente concreet gaat doen
Hans de Jong, vakbondsbestuurder FNV
Sinds september volgt De Jong de situatie bij de gemeente. "Toen nam ik het over van een collega. Ik heb goed contact met de gemeente en tijdens het volgende gesprek met de gemeentesecretaris (Kees Meijer, red.) gaat dit onderzoek ook het belangrijkste thema zijn. Er moet nu actie ondernomen worden, dat is duidelijk."

'Met respect'

Het onderzoeksrapport komt voor De Jong niet als een complete verrassing. "We weten dat dit al een tijd speelt en hebben daar de afgelopen jaren ook melding van ontvangen. Dat de gemeente pas dit jaar met een onderzoek komt, is wat laat. Want al die tijd zit er een groep medewerkers ziek thuis. Daar moet een oplossing voor komen en dat duurt te lang."
Ook werd een ambtenaar op non-actief gesteld nadat hij zijn verhaal deed in de pers. "Dat is een wanhoopsdaad. Blijkbaar was er geen andere weg dan de klok luiden. Dat zegt veel."
Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van de gemeente, Tjebbe Bakker, is de situatie de laatste tijd verbeterd op de afdeling Juridische Zaken, maar die stelling durft De Jong niet in te nemen. "Daar heb ik onvoldoende zicht op. We gaan nu met de gemeentesecretaris in overleg en gaan daar alle zaken benoemen. Met respect stellen we misstanden aan de kaak en nu is het de vraag wat de gemeente concreet gaat doen."
De Jong hoopt dat de situatie zoals bij Juridische Zaken in de toekomst niet meer voorkomt. "Ik hoop dat er nu wel mensen in gesprek gaan. Dat erkent wordt wat mensen ervaren en dat er aandacht aan hen gegeven wordt. Medewerkers moeten het gevoel krijgen dat ze in een prettige omgeving hun werk doen", sluit De Jong af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.