Nieuws

Directie failliet zorgbureau trok halve wereld rond en reisde in luxe

Een situatieschets hoe het beoogde zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien.
Een situatieschets hoe het beoogde zorg-verwencomplex in Oldenzaal er uit zou moeten gaan zien. © RTV Oost
Wat heeft een zorgbureau met Oldenzaal als uitvalsbasis eigenlijk te zoeken in een luxe oord als Dubai? De directie van het inmiddels failliete De Rozenhof - een moeder en haar zoon en dochter - blijkt op kosten van de zaak de halve wereld over te hebben gereisd. En volgens de curator werd overnacht in exclusieve hotels, inclusief dure etentjes en massages. 'Het was puur zakelijk, het leverde namelijk contracten op', aldus directrice Yvonne Verdonkschot.
En dichterbij huis werd er gegeten in driesterrenrestaurant De Librije. De curator eist nu 1,8 miljoen euro terug op de moeder en haar kroost.
De lijst van exotische oorden die de zorgdirectrice samen met haar zoon Wouter en dochter Kristy had aangedaan, is indrukwekkend te noemen. Behalve aan Dubai werden ook bezoekjes gebracht aan Londen, Parijs, Kuala Lumpur en Mauritius. Vanuit Miami werd zelfs een cruise ondernomen. Daarbij hadden de zorgdirectrice en haar zoon en dochter een creditcard van de zaak tot hun beschikking met een limiet van 40.000 euro.

Misbruik publiek geld

Curator Nick Leferink en zijn advocaat Omri de Vries vinden dat er misbruik is gemaakt van zorggeld. Publiek geld dus. Zakendoen in het buitenland, daar is niets mis mee, luidt hun betoog. Maar waarom moet dat in de meest luxe hotels? En als al die reisjes inderdaad contracten opleverden, zoals zorgdirectrice Verdonkschot stelt, waarom heeft ze die contracten dan nooit laten zien?
De curator heeft daarom bij justitie aangifte gedaan van faillissementsfraude.

Geld teruggeëist

De exclusieve reisjes en de creditcards kwamen vanochtend ter sprake tijdens een civiele procedure voor de rechtbank in Almelo. Daarbij ging het om de vraag in hoeverre de curator de zoon en dochter van de zorgdirectrice - zoals RTV Oost eerder meldde - privé aansprakelijk kan stellen voor de schuldenlast die met het bankroet van De Rozenhof gepaard gaat.
Volgens de laatste stand van zaken is die schuld verder opgelopen tot een kleine 1,8 miljoen euro. Er zijn claims van onder meer de fiscus en zorgverzekeraars, die geld terugeisen omdat het zorgbedrijf onterecht zou hebben gedeclareerd. Overigens werden de zorgdirectrice en haar dochter eerder veroordeeld tot terugbetaling van ruim een ton aan zorggeld dat ze hadden gedeclareerd voor de zorg aan de dochter die gewond was geraakt bij een auto-ongeval.

Weer uitgeschreven

De curator had na de moeder ook de zoon en dochter persoonlijk aansprakelijk gesteld, omdat zij jarenlang deel uitmaakten van het bestuur van De Rozenhof. Echter, op het moment dat de zorgverzekeraars hun betalingen staakten omdat zich bij het zorgbedrijf 'onregelmatigheden hadden voorgedaan', raakte de onderneming in zwaar weer. Rond dat moment, begin 2019, werden zoon en dochter uitgeschreven als bestuurders.
Waarbij de raadslieden van de zorgfamilie er tijdens de zitting van vanochtend overigens een 'kip-en-het-ei' verhaal van maakten. Het zorgbedrijf was juist omgevallen doordát de zorgverzekeraars hun betalingen hadden gestaakt. "Geen enkele onderneming blijft dan overeind."

Beslag op bezittingen

De zoon en dochter vochten vanochtend voor de rechtbank de aansprakelijkheidsstelling aan. Eerder al had de curator beslag laten leggen op hun woningen en banktegoeden.
Op de moeder, zorgdirectrice Yvonne Verdonkschot, valt weinig meer te verhalen. Ze heeft amper nog bezittingen. Haar vroegere woonadres 'Villa De Rozenhof', vanwaar uit ook haar bedrijf opereerde, is eerder al verkocht. Daarom woont ze tegenwoordig in bij haar dochter.

'Exorbitant maandsalaris'

Volgens de advocaat van de zoon en dochter moet hun rol niet worden overschat. Zoon Wouter deed voornamelijk administratief werk, dochter Kristy hield zich bezig met de grafische vormgeving.
De laatste genoot daarbij een bruto-maandsalaris van 7.500 euro. Exorbitant hoog, aldus de curator en zijn advocaat. Juist omdat het bedrijf op dat moment al in zwaar weer verkeerde.
"Geheel verantwoord", reageert Frans Kobossen, advocaat van Yvonne Verdonkschot en dochter Kristy. Volgens de raadsman is het niet ongebruikelijk dat een dergelijk salaris "in de familiesfeer toch wat gemakkelijker tot stand komt".
Omdat De Rozenhof - nadat de zorgverzekeraars de betalingen stop hadden gezet- begin 2022 op de fles ging en zij op dat moment allang geen bestuurders meer waren, vinden de zoon en dochter dat de curator hen niet verantwoordelijk kan stellen.

Welke rol?

De vraag tijdens de rechtszaak van vanochtend was onder meer welke rol zoon en dochter eigenlijk binnen het bedrijf vervulden. Woonden ze bijvoorbeeld bestuursvergaderingen bij, wilde de rechtbank weten. Zoon Wouter wel, maar daar hield het eigenlijk ook wel mee op. 'U zat erbij en keek ernaar?", aldus een van de rechters.
Wouters advocaat Brouwer: "Moeder was de baas. Zij bepaalde wat er gebeurde."

Verplichtingen

Waarom de zoon en dochter dan toch bestuurders waren geworden? Dat was onder meer met het oog op de toekomst van het bedrijf, zo stelde Yvonne Verdonkschot. Maar, zo merkte een van de rechters op, dat brengt ook bepaalde juridische consequenties met zich mee. Of ze zich wel hebben gerealiseerd dat een dergelijke rol gepaard gaat met bevoegdheden, maar ook met bepaalde plichten? "Nee", aldus dochter Kristy, "dat heb ik me nooit zo gerealiseerd."
De rechters vroegen zich nog wel af waarom die zakelijke reizen helemaal naar oorden als Dubai en Kuala Lumpur gingen? Dat was noodzakelijk, aldus Verdonkschot, omdat die zakelijke partners daar nu eenmaal waren gevestigd en de verleende zorg zich daar afspeelde, onder meer aan Nederlanders die er wonen. "Ik heb die contracten in mijn bezit." Ze bood aan die later alsnog te overleggen.
De rechtbank doet op woensdag 5 juli uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.