Nieuws

Freddy Golden kijkt tevreden terug op zijn muzikale carrière: 'Kocht een huis van de opbrengst van een gouden plaat'

Freddy Golden
Freddy Golden © RTV Oost
Een veelgevraagd pianist, een liedjesschrijver met meerdere succesvolle nummers en jarenlang met zijn begeleidingsorkest te horen op radio en tv. Fred Gaasbeek uit Enschede, beter bekend als Freddy Golden, heeft een mooie carrière achter de rug. Misschien waren vergelijkbare artiesten als James Last en André Rieu succesvoller, maar dat maakt Fred helemaal niets uit. "Ik heb dat ook nooit zo nagestreefd. Ik heb een fantastisch leven gehad en heb nergens spijt van."
Freddy Golden trad vroeger samen met zijn vrouw Helen - die in april 2022 overleed - regelmatig op in Nederland en Duitsland. Ook schreef hij nummers voor onder anderen Gert en Hermien, en dat leverde best wat op. "Ik wist soms niet wat me overkwam. Binnen drie maanden hadden we een gouden plaat, belde ik de Buma op: kan ik een voorschot krijgen? 'Geen enkel probleem' zeiden ze en daar hebben we toen een huis van gekocht. Dat waren tijden, dat maak je nooit weer mee."
De Hunnen, hoe is het nu met...?
RTV Oost maakte van 1995 tot en met 2001 het tv-programma De Hunnen, een praatprogramma met bekende en minder bekende Overijsselaars. In het tv-programma De Hunnen, hoe is het nu met...? praten we met een aantal gasten die toentertijd aan tafel zaten, om te horen hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan.
Fred werkte het liefst met mensen waar hij op kon bouwen, waar hij een goeie band mee had. Zoals met zijn begeleidingsorkest. "Wij hadden een hele goeie, hechte vriendenclub eigenlijk, allemaal jongens hier uit de regio. Ik heb in mijn leven in de muziek een paar mensen gehad waar ik vreselijk goed mee op kon schieten. Zoals mijn producer Lion Swaab, dat was een fantastische producer en een geweldige vent om samen mee te zijn. En Jan Kok van de TROS-radio, een fantastische man. En zo heb ik gewerkt met een aantal mensen waar je in je leven wat aan hebt."
In het interview in De Hunnen werd Fred toentertijd gevraagd of hij wel tot het gaatje kon gaan om de allerbeste te worden. Vergelijkingen met James Last en André Rieu waren snel gemaakt. Maar die vergelijkingen waren niet terecht: Gaasbeek timmerde minstens zo hard aan de weg. "Toen ik kwam met die volksliedjes, toen was die plaat van Last er nog helemaal niet (Last bracht in 1969 een plaat met Nederlandse volksliedjes uit, red.) Toen kreeg Last het Grand Gala du Disque. Wij zaten bij dezelfde firma maar de directeur liet ons liggen en haalde Last. Alles wat je van buiten haalt smaakt beter", vertelt Gaasbeek.
Maar rancuneus, dat is Fred absoluut niet. Hij kijkt juist heel tevreden terug op alles. "Ik word als het goed is dit jaar 83 en ik heb een fantastisch leven. Samen met Helen ook natuurlijk. We hebben samengewerkt, waren maatjes, en we hebben het gewoon heel goed gehad. En ik heb de hele wereld gezien. Wat moet ik nog meer?"
In april 2022 overleed Helen, waar Freddy bijna 60 jaar mee was getrouwd. Hoe gaat het nu met hem?
Freddy Golden over hoe het gaat na het overlijden van zijn vrouw Helen
Stilzitten is er dus nog niet bij voor Freddy. "Ik studeer ook nog elke dag een beetje. Dat wordt wel wat lastiger met de vingers, omdat ik wat reumatische klachten krijgt. Bepaalde grepen gaan steeds moeilijker, maar vanuit routine kun je wel blijven spelen."
De terugblik met Freddy Golden is maandag 29 mei om 17.14 te zien op TV Oost en later ook via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.