Nieuws

OR gemeente Enschede over ziekmakende sfeer: "We maken hier werk van"

Het onderzoek van Berenschot naar de werkcultuur bij de gemeente Enschede
Het onderzoek van Berenschot naar de werkcultuur bij de gemeente Enschede © RTV Oost
"Het is een heel vervelende situatie met alleen maar verliezers." Tjebbe Bakker, voorzitter van de Ondernemingsraad van de gemeente Enschede, is niet blij met de resultaten van het onderzoeksrapport dat gisteren gepubliceerd is over de afdeling Juridische Zaken en het cluster Interne Dienstverlening van de gemeente. "We willen hier echt werk van maken."
Uit dat rapport van onderzoeksbureau Berenschot blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van sociale onveiligheid op de werkvloer van de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Enschede. Roddelen, intimidatie en groepsvorming waren aan de orde van de dag en leidinggevenden gingen niet adequaat om met meldingen van misstanden, stellen de onderzoekers.

'Geëscaleerd arbeidsconflict'

RTV Oost berichtte eerder dat de gemeente al zeker anderhalf jaar wist dat ambtenaren een angstcultuur ervaren binnen de organisatie. Ingegrepen werd er toen niet. Signalen van intimidatie en onveiligheid werden volgens melders genegeerd en zelfs ontkend. Tot woede van klokkenluiders en in elk geval een deel van de Ondernemingsraad (OR). De gemeente ontkende altijd dat er sprake zou zijn van een angstcultuur.
'Enschede moet het lef hebben om hele organisatie te onderzoeken op angstcultuur'
De gemeente Enschede moet de gehele ambtelijke organisatie onafhankelijk laten onderzoeken op een angstcultuur. Dat stelt raadslid Herman Brouwer (EnschedeAnders) naar aanleiding van het onderzoeksrapport dat gisteren gepubliceerd is over de afdelingen Juridische Zaken en Interne Dienstverlening van de gemeente.

"Het gemeentebestuur moet nu het lef hebben om de gehele organisatie door te nemen. Er zijn de afgelopen jaren meerdere meldingen geweest van mogelijke misstanden, ook bij andere afdelingen dan die nu onderzocht zijn", zegt Brouwer. "En we hebben al gezien dat het op de afdeling Juridische Zaken begon met enkele signalen en dat er nu daadwerkelijk sprake blijkt te zijn van een angstcultuur."

'Vrij en veilig werken'Onderzoekers van het recente rapport stellen dat de sociale onveiligheid alleen weggenomen kan worden als leidinggevenden een streep zetten onder de individuele dossiers van medewerkers. Gemeentesecretaris Kees Meijer gaat daarom een plan van aanpak maken. "En dat is nou juist het probleem", vervolgt Brouwer. "Een plan zou gemaakt moeten worden door een onafhankelijk persoon. De gemeentesecretaris is dat niet."

"Het is, heel simpel gezegd, een geëscaleerd arbeidsconflict", reageert Bakker een dag na de publicatie van het rapport. "Het is een ontzettend complexe situatie geworden waardoor er nu een groep medewerkers thuis zit."

'Nu is er plezier'

Hoewel onderzoekers in het rapport concluderen dat de sociale onveiligheid op de werkvloer mogelijk breder leeft dan enkel op de afdeling Juridische Zaken, gelooft Bakker dat niet. "Daar hebben wij als ondernemingsraad geen enkel signaal van. Het stoort mij ook dat het beeld geschetst wordt dat er bij de hele gemeente sprake is van een onveilige werksfeer. Het gaat hier om één afdeling. Naar mijn mening is het een geëscaleerd arbeidsconflict."
Volgens Bakker gaat het inmiddels een stuk beter op de afdeling Juridische Zaken. Toch zit er nog een groep werknemers van thuis. "Ik heb gehoord dat er momenteel met plezier gewerkt wordt op de afdeling. En ja, het klopt dat er nog wel een groep thuis zit. Daar moet een goede oplossing voor komen."

Complexe situatie

Of die groep ook de 'probleemgevallen' zijn? "Nee, iedereen heeft daar een aandeel in. Het is een hele complexe situatie die langzaam op gegroeid is op bij Juridische Zaken. Het is nu de taak van de gemeentesecretaris om met een plan te komen en daar willen wij als OR actief bij betrokken worden."
"De aanbevelingen moeten overgenomen worden. Wij willen hier echt werk van maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.