Nieuws
Ouderen lopen te lang door met prothese: "Dit heeft effect op hele lichaam"

Slijtage aan een gebit, pijnplekjes in de mond en een brekende prothese omdat die te ruim zit. Tandprotheticus Kim Kienhuis heeft een praktijk in Geesteren en komt dit allemaal tegen. Het is vandaag de Dag van de Tandprotheticus en Kienhuis hoopt dat het helpt om meer mensen naar de praktijk te krijgen.
"We zien dat mensen te lang doorlopen met een gebit," vertelt Kim Kienhuis. "Door deze dag willen we dat onder de aandacht brengen en mensen vaker naar de praktijk laten komen. Op die manier hopen we sneller achter problemen te komen, zodat de problemen voorkomen kunnen worden."
Ouderen lopen te lang door met prothese: "Dit heeft effect op hele lichaam"
Ouder dan vijf jaar
In Nederland hebben zo’n 3 miljoen mensen een geheel of gedeeltelijk kunstgebit. Het merendeel van deze groep is 65 jaar of ouder. "Veel mensen hebben denk ik niet zoveel last hebben van de problemen, waardoor ze er toch automatisch langer mee doorlopen."
"Het afslijten van kiezen kan kauwproblemen geven. Ook zien we wel dat de pasvorm van een prothese niet meer honderd procent goed is. We kunnen dan een prothese gaan opvullen, zodat het allemaal weer goed aansluit", legt Kim Kienhuis uit. "Als een prothese ouder is dan vijf jaar, dan mag deze ook wel weer vernieuwd worden."
Buikklachten
Een slechte prothese kan ook grote gevolgen hebben voor de algemene gezondheid. "Alle ontstekingen die ontstaan in de mond hebben effect op de rest van het lichaam. Als je bijvoorbeeld voedsel niet goed kunt fijnmalen, kun je daar buikklachten van krijgen." Kienhuis adviseert dan ook: "Kom gewoon eens langs voor een afspraak."
De kosten voor een nieuwe prothese zijn heel divers. "Als je het hebt over een volledige prothese worden de meeste kosten vergoed door de basisverzekering. We maken altijd van tevoren een offerte. Daaruit blijkt dan wat de eigen kosten gaan zijn."