Nieuws

PreZero opent nieuwe afvalscheidingsinstallatie in Zwolle

De afvalverwerkingscentrale in Zwolle gaat 85 miljoen kilo plastic per jaar verwerken
De afvalverwerkingscentrale in Zwolle gaat 85 miljoen kilo plastic per jaar verwerken © Harry Hol
We gooien jaarlijks heel veel plastic weg, dat steeds beter kan worden hergebruikt. Daarvoor zijn wel geavanceerde centrales nodig, zoals PreZero vandaag opende in Zwolle.
In 2021 brandde op dezelfde plek een afvalscheidingsinstallatie tot de grond toe af. De oorzaak was waarschijnlijk een batterij, die door iemand thuis in de plastic bak was gegooid. Om een dergelijk drama te voorkomen, is de nieuwe installatie voorzien van extra brandpreventie-systemen. Zo is het mogelijk om bepaalde delen van de fabriek snel onder water te zetten, indien nodig.

Efficiënter

Maar vooral is de centrale, die in veertien maanden werd gebouwd, een stuk efficiënter in het scheiden van verschillende soorten plastic dan zijn voorganger. Er kunnen meer soorten plastic herkend en gesorteerd worden, waardoor er meer mogelijkheden zijn tot hergebruik.
Het afval wordt via lange lopende banden door verschillende machines geleid, die de flessen, zakken en bakjes scheiden op kleur, grootte en materiaal. Een groot deel ervan kan vervolgens naar een andere fabriek waar er granulaat van wordt gemaakt: korrels waarvan weer nieuwe verpakkingen worden gemaakt.
In Zwolle is een nieuwe plasticscheidingsinstallatie in gebruik genomen

Energie

Ondanks de vorderende techniek, blijft er nog steeds dertig procent over wat niet geschikt is om nieuwe dingen van te maken. Maar ook dit heeft een functie: door het te verbranden levert het energie op. Toch is het doel om zo veel mogelijk plastic te gebruiken voor het maken van nieuwe producten.
Anthonita van Egmond van PreZero laat bijvoorbeeld een kinderwagen zien, die gemaakt is van zo'n 150 yoghurtbakjes. "Er wordt ook steeds meer speelgoed gemaakt van gerecycled plastic. En natuurlijk verpakkingen zoals zeepflessen."

85 miljoen kilo

Volgens wethouder Guldemond van Zwolle is het belangrijk dat dergelijke grote installaties bestaan: "Het is een onderdeel van ons streven naar een circulaire economie waarin zo min mogelijk verloren gaat."
De installatie heeft de afgelopen maanden proefgedraaid en gaat nu op volle kracht werken. Per jaar moet de centrale zo'n 85 miljoen kilo plastic sorteren en verwerken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.