Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Cultuurprijs Overijssel 2023

De Zwolse theatergroep De Jonge Honden en fotografe en filmmaker Isabelle Renate La Poutré uit Deventer zijn de winnaars van de Cultuurprijs Overijssel 2023. Dat is vanmiddag bekendgemaakt door voorzitter Henk Jan Meijer van de Stichting Cultuurprijs. Naast een geldbedrag en een zilveren kunstwerk, mogen de beide winnaars het programma gaan samenstellen voor de feestelijke prijsuitreiking op 18 september.
De winnaars werden op Radio Oost bekendgemaakt door Henk Jan Meijer:
Bekendmaking van de winnaars Cultuurprijs Overijssel 2023
De Jonge Honden wint dit jaar dus de Cultuurprijs Overijssel. De groep werd opgericht in 2012 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdig, gerenommeerd en professioneel theatergezelschap met een duidelijke eigen stijl. De Jonge Honden is volgens de jury niet alleen belangrijk binnen de Overijsselse cultuur, maar timmert ook landelijk flink aan de weg.
De afgelopen jaren zijn onder meer de voorstellingen Operatie IJsellinie, Oorlogswinter, Spaghettirellen, Dineren met dictators en De Scheepsjongens van Bontekoe gepeeld.
Artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte de Goey van De Jonge Honden zijn enorm blij en trots dat ze de prijs toegekend hebben gekregen:
Theatergroep De Jonge Honden wint Cultuurprijs Overijssel 2023

Cultuurtalent Overijssel

Fotografe en filmmaakster Isabelle Renate La Poutré is het nieuwe Cultuurtalent Overijssel. Ze onderscheidt zich door een geheel eigen beeldtaal, als resultaat van een voortdurend artistiek zoekproces. Ze heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovend en professioneel Overijssels talent, aldus de jury.
Isabelle Renate La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023
Isabelle Renate La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023 © Isabelle Renate La Poutré
Ze legde van artiesten als Kyteman, Typhoon en Jeangu Macrooy niet alleen optredens vast, maar juist ook ‘the unseen’. Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk.
Isabelle Renate La Poutré moest bijna huilen toen ze te horen kreeg dat ze Cultuurtalent Overijssel is geworden:
Isabelle Renate La Poutré is Cultuurtalent Overijssel 2023
De jury koos beide winnaars uit de ruim 100 aanmeldingen die waren binnengekomen. De Jonge Honden en Isabelle Renate La Poutré volgen de winnaars van vorig jaar op: Hendrik Jan Bökkers en Nathalie Schaap wonnen toen de Cultuurprijs Overijsel.
Voorzitter Henk Jan Meijer van de Stichting Cultuurprijs Overijssel legt uit waarom voor De Jonge Honden en Isabelle Renate La Poutré is gekozen:
Voorzitter Henk Jan Meijer van Stichting Cultuurprijs Overijssel over de winnaars van 2023

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.