Nieuws

Luchtcharter wil vanaf 2027 elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

Een elektrisch vliegtuig
Een elektrisch vliegtuig © Twente Airport
Elektrisch vliegen naar bijvoorbeeld Berlijn, Londen of Parijs vanaf Twente Airport: het moet over een paar jaar mogelijk zijn. De start-up Electron Aviation wil vanaf 2027 starten met zero emissie vluchten vanaf de luchthaven bij Enschede. De luchtcharterdienst heeft daarover afspraken gemaakt met Twente Airport.
Een volledig batterij-elektrisch vliegtuig wordt momenteel ontwikkeld door Electron Aviation, in samenwerking met een aantal Nederlandse bedrijven. De start-up wil vanaf 2027 een regionale dienst verzorgen, met een vloot van die eigen vliegtuigen.

Prijs van een ticket

Vliegen met zo'n elektrisch vliegtuig moet straks net zo goedkoop zijn als het kopen van een regulier ticket voor een 'normaal' vliegtuig. "We kunnen uiteindelijk de prijs van een economy class-vliegticket en in andere landen zelfs van treinkaartjes evenaren", zegt Josef Mouris, CEO en medeoprichter van Electron Aviation. Groot zijn de vliegtuigen overigens niet: er passen maximaal vijf stoelen in. Voorlopig richten de start-up en Twente Airport zich dan ook op bedrijven.
Het is de bedoeling dat je vanaf 2027 kunt 'vliegen op aanvraag'. "Vandaag de dag dicteren luchtvaartmaatschappijen hoe en wanneer je vliegt. Straks kun je op het door jou gekozen tijdstip rechtstreeks vanaf Twente Airport vliegen naar elke plaats binnen een straal van 500 km. Dat brengt je in minder dan 2 uur naar Berlijn, Londen of Parijs", zegt Mouris.

Vraag

Volgens Jan Schuring, directeur Twente Airport, is er vraag naar dit soort elektrische vluchten. "Er is behoefte aan betere connectiviteit, zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."
Wij vlogen eerder mee vanaf Twente Airport in een elektrisch vliegtuig:
Zo werkt elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

Regionaal netwerk

Twente Airport wil in de toekomst onderdeel worden van een regionaal netwerk voor elektrische vliegtuigen. Begin vorige maand ondertekende de luchthaven al een overeenkomst met de nieuwe luchtvaartmaatschappij Fly with Lucy (LUCY). Deze partij wil vanaf 2025 'duurzame en betaalbare' vluchten bieden aan (zaken)reizigers.
Electron Aviation is de tweede partij waarmee Twente Airport nu in zee gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.