Nieuws

Heb jij al gestemd? Zwolse tulp in race voor titel Nationale Bloem

Wordt de kievitsbloem onze Nationale Bloem?
Wordt de kievitsbloem onze Nationale Bloem? © ANP
De Belgen hebben de klaproos, Oostenrijk heeft de edelweiss en Frankrijk de fleur-de-lys. En de Nationale Bloem van Nederland? Die is er niet. "Daar moet verandering in komen", vinden de makers van het BNN-programma Vroege Vogels. Zij organiseren daarom de Nationale Bloem Verkiezing, waarvoor vijf in het wild groeiende bloemen zijn genomineerd. Een van de bloeiende schoonheden is de trots van Overijssel: de Zwolse tulp.
Het criterium voor de verkiezing van de Nationale Bloem is helder: alleen bloemen die in het wild bloeien, komen in aanmerking voor de titel. De tulp viel dus bij voorbaat af. Toch staat de Zwolse tulp in de lijst van genomineerden. Waarom? Omdat het de alias is van de wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris), een telg uit de leliefamilie die bijna alleen nog rondom de hoofdstad van onze provincie voorkomt.
Werden decennia geleden nog armen vol kievitsbloemen geplukt, tegenwoordig is de wilde bloem een zeldzame en wettelijk beschermde verschijning waarvan het overgrote deel - zo'n 95 procent - te vinden is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water. Wie de duizenden diep paarsrood geblokte bloemen in bijvoorbeeld natuurgebied Buitenlanden Langenholte ziet bloeien, kan het zich amper voorstellen dat-ie naar een uniek natuurfenomeen kijkt.

Zeldzame schoonheid

En uniek zijn duizenden wilde kievitsbloemen in de natte graslanden ten noorden van Zwolle wel degelijk: alleen in de Franse Loire is een soortgelijk schouwspel te bewonderen. Het is dan ook best bijzonder dat uitgerekend deze zeldzame wilde bloem tot de genomineerden behoort. Tegelijkertijd is het voor wie de voorjaarsbloeier kent overduidelijk waarom juist de Zwolse tulp in de race is om de Nationale Bloem te worden.
Stemmen op de Nationale Bloem kan tot vrijdag 2 juni. Andere genomineerden zijn het fluitenkruid, het madeliefje, de paardenbloem en de pinksterbloem. In de uitzending van Vroege Vogels op zondag 4 juni wordt bekendgemaakt welke bloem als winnaar uit de bus is gekomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.