Nieuws

Voortvluchtige Enschedeër opgepakt voor drugshandel: "Hij zat in land waar palmbomen wuiven"

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images
Een voortvluchtige Enschedeër heeft zich vanochtend gemeld bij een cellencomplex in Eindhoven. Hij is direct aangehouden. Dat melden politiebronnen aan RTV Oost. De Enschedeër, Okan P., wordt verdacht van grootschalige drugshandel met oud-leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Morgen wordt hij voorgeleid.
Okan P. heeft vooralsnog niet willen zeggen waar hij zich de afgelopen maanden heeft schuilgehouden. "Hoogstwaarschijnlijk een land waar de palmbomen wuiven", stelt een bron. Het vermoeden bij de politie bestaat dat er meer voortvluchtigen uit de regio op dezelfde plek zitten. Zo zoekt het opsporingsapparaat ook nog naar 'Appie' el M. uit Enschede, eveneens verdacht van drugshandel.

Oud-beroepsmilitair

Okan P. is oud-beroepsmilitair en tot voor kort woonachtig in Enschede. Hij zou samen met een aantal plaatsgenoten die gelieerd zijn aan Satudarah en de oostelijk frontman van die motorclub verantwoordelijk zijn voor het smokkelen van verdovende middelen. Okan's advocaat Umut Ural wil alleen de aanhouding bevestigen, maar geeft verder geen commentaar.

Groep Oosten

Twee van Okan's plaatsgenoten en oostelijk Satudarah-frontman Michel B. werden al eerder aangehouden. Eentje is inmiddels op vrije voeten, hij mag het proces in vrijheid afwachten. Het onderzoek naar de groep wordt geleid door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, onder codenaam 26March. Niet alleen de groep uit het Oosten is in beeld, ook een aantal ex-kopstukken van Satudarah uit Brabant.
Onlangs werd in Den Bosch een eerste rechtszitting gehouden rondom die Brabantse verdachten, daar werden meer details bekend over de verdenkingen. Zo bleek een partij van 2.000 kilo coke, die volgens het OM bestemd was voor de Satudarah-leden, in beslag te zijn genomen.

Exclu

Over anderhalve week moet een van de aangehouden Enschedeërs zichzelf voor het eerst in het openbaar bij dezelfde rechtbank in Den Bosch verantwoorden. Volgens justitie heeft hij, Mitchell v.H., via de versleutelde chatdienst Exclu geprobeerd om een nieuwe partij coke aan de man te brengen, nadat een eerdere zending van 2.000 kilo in beslag was genomen in de haven van Antwerpen.
"Andere verdachten werden door hem benaderd om 'in te tekenen' op de partij", stelt de openbaar aanklager. In zijn chats heeft de Enschedese Mitchell het volgens de recherche over 'het nieuwe verhaal' en 'het gaat weer gebeuren' en 'een partij voor ons'. Mitchell komt ook voor in een ander drugsdossier. Hij zou veelvuldig hebben gechat met een verdachte waar 7 kilo coke en 17.000 euro cash in twee kluizen werd gevonden.

Brazilië

Uit meegelezen criminele chats blijkt volgens justitie dat de groep Satudarah-aanhangers enkele zogenoemde uithalers de schuld in de schoenen schoven dat de eerdere zending fout was gelopen. Derhalve zouden ze in Brazilië een even zo grote nieuwe partij ter beschikking hebben gesteld.
Het onderzoek van de Landelijke Recherche naar de verdachten startte vorig jaar augustus. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah, ondanks een recente veroordeling, 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn.

Adidas13

Toen de opsporingsdiensten ook nog mee konden lezen met criminele appjes die verstuurd werden met chatdienst Exclu, bleek dat er binnen de groep van Satudarah zou worden gesproken over drugshandel. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron. De recherche heeft verschillende accounts van Exclu gekoppeld aan de verdachten. Een aantal van de bijnamen die gebruikt werden op de chatdienst zijn 'Adidas13', 'Magic' en 'Golddigger'.
Een deel van de huidige groep die vastzit, werd afgelopen 3 februari aangehouden, 'klapdag' van onderzoek Exclu. Toen maakte het opsporingsapparaat bekend dat ze maandenlang hadden kunnen meelezen met criminele communicatie en werden in binnen- en buitenland tientallen verdachten opgepakt.

Vrijheid

Het was die dag ook de bedoeling om minimaal drie andere Enschedeërs aan te houden die lid waren van Satudarah. Maar geen van hen was thuis. Twee hebben zich op een later moment gemeld; Okan P. was tot vandaag voortvluchtig.
De landelijke top van Satudarah, waaronder oostelijk frontman Michel B. en drie van de huidige medeverdachten, werd eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat de kopstukken in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten. Nu zitten ze dus weer vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.