Nieuws

Granaataanslag op Satudarah-leider Enschede dreunt na: verdachte opgepakt na zesenhalf jaar

De granaat ontplofte eind 2016 in een huis aan de Enschedese Auskamplanden
De granaat ontplofte eind 2016 in een huis aan de Enschedese Auskamplanden © RTV Oost
Voor het laten ontploffen van een granaat in een huis aan de Enschedese Auskamplanden heeft de recherche na zesenhalf jaar een man uit Almelo opgepakt. De levensgevaarlijke actie eind 2016 betekende de start van een jaar lang moordaanslagen in Twente.
De handgranaat ontplofte kort voor Kerst 2016 in een huis waar op dat moment verschillende leden van motorclub Satudarah verbleven. Onder hen de frontman van de motorclub, Michel B., tevens een van de oprichters van de club.

Tattookillers

Ondanks dat er verschillende mensen in het getroffen huis aanwezig waren, raakte wonderwel niemand gewond. De bewoners deden geen aangifte, maar loofden wel een beloning uit voor informatie over de dader.
In de kring rondom Satudarah-leider Michel B. werd al gauw aangenomen dat de granaat zou zijn gegooid in opdracht van de zogenoemde tattookillers. Dat is een groep veronderstelde huurmoordenaars uit West-Nederland die in de clinch lag met de groep rondom Michel B. Justitie duidt de strijdende kampen aan met 'groep Oost' en 'groep West'.

Appel-Torrie

Door groep Oost werd een cryptotelefoon in beslag genomen bij een medestander van groep West. Uit de berichten op de telefoon bleek dat er een 'appel-torrie' was gegooid door 'Bokito'. Dat is de bijnaam van Anouar B.M. uit Almelo. Hij zou de werper van de granaat zijn geweest.
Precies deze 'Bokito' blijkt eerder dit jaar door de politie opgepakt te zijn voor de aanslag. Over anderhalve week moet hij voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschijnen, zo blijkt uit navraag bij het openbaar ministerie en de rechtbank.

Godfather

Bokito is volgens een officieuze kroongetuige ingehuurd door drugscrimineel Simo D., de man die zichzelf Godfather van Twente noemt. Simo werd eerder dit jaar veroordeeld tot ruim 26 jaar cel voor het laten uitvoeren van een serie moordaanslagen in 2017 in Twente en Gronau. Die moordpogingen volgden allemaal op de granaataanslag eind 2016. Simo wilde volgens de officieuze kroongetuige graag aansluiten bij de tattookillers en wilde zichzelf bewijzen door de granaataanslag te laten plegen.

Kuut

De zogenoemde tattookillers worden verdacht van de moord op Enschedeër Onno Kuut, voormalig bloedgabber van Satudarah-oprichter Michel B. Na een strafeis van een levenslange gevangenisstraf werden de vier 'tattoos' vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. Het OM is in hoger beroep gegaan, voor een proces is nog geen datum bekend.
RTV Oost heeft de advocaat van Bokito nog niet kunnen spreken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.