Nieuws

Twente Milieu haalt gratis tegels op die uit tuinen worden gewipt

Twente Milieu zamelt afgedankte tuintegels in voor hergebruik
Twente Milieu zamelt afgedankte tuintegels in voor hergebruik © Erik Brinkhorst
Twente Milieu gaat een tegeltaxi inzetten die gratis tegels aan huis ophaalt in Twentse gemeenten die deelnemen aan het NK Tegelwippen. In dit landelijke initiatief worden inwoners van deelnemende gemeenten gestimuleerd om zoveel mogelijk tegels uit tuinen te verwijderen en te vervangen door groen.
Vanwege het veranderende klimaat en meer biodiversiteit in de natuur is het belangrijk dat stenen tuinen in woonwijken plaats maken voor tuinen met meer gras, struiken en bomen. Er is in steden meer groen nodig om hittestress en wateroverlast tegen te gaan en insecten aan te trekken.
In het NK Tegelwippen nemen gemeenten het tegen elkaar op met als doel zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen. De Twentse gemeenten Almelo, Oldenzaal en Wierden zijn aandeelhouder van Twente Milieu en kunnen daarom gratis een beroep doen op de tegeltaxi die stenen ophaalt bij bewoners die zich daarvoor aanmelden.

Tweede leven

De ingezamelde tegels krijgen een tweede leven bij het bedrijf Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek. Daar worden ze gesorteerd in herbruikbare tegels en tegels die gerecycled kunnen worden tot nieuwe grondstoffen.
Voor het verwerken van de tegels zijn Twente Milieu en Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek een duurzame samenwerking aangegaan. De gewipte tegels worden door Twente Milieu afgevoerd naar het reststoffencentrum van Dusseldorp in Borne. Daar worden de tegels gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De goede tegels worden opgeslagen voor hergebruik. De beschadigde tegels worden als puin verwerkt tot granulaat dat weer geschikt is voor gebruik in de wegenbouw of de productie van cementloos beton.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.